Kelp este un tip de alge marine brune care crește de obicei în zonele mari subacvatice. În timp ce algele marine pot crește în aproape orice tip de apă sărată sau dulce, Kelp se găsesc numai în apa sărată, de obicei de-a lungul coastelor stâncoase, reci și bogate în nutrienți. Există aproximativ 30 de soiuri diferite de alge Kelp. Acestea oferă hrană pentru o gamă largă de vietăți marine, iar oamenii consumă această algă cu frunze, datorită valorii sale nutritive ridicate.
Algele Kelp sunt prezente în dietele japoneze de sute de ani, iar mai nou, acestea au devenit populare în mai multe părți ale lumii.
Algele Kelp au o valoare nutrițională mare deoarece sunt foarte scăzute în calorii, dar bogate în fibre, vitamine și minerale. Astfel, acestea oferă beneficii pentru sănătate, precum:
Tipul de fibre găsit în aceste alge te va ajuta să simți rapid senzația de sațietate, iar acest lucru va contribui la un consum optim de calorii pe întreaga durată a zilei. Algele Kelp sunt slabe în calorii și grăsimi, iar unul dintre antioxidanții întâlniți în produsele marine, pe nume fucoxantină, ar putea fi de mare ajutor în ceea ce privește scăderea în greutate.
Fucoidanul și fucoxantina pot ajuta și persoanele care au hipertensiune arterială. Folatul, de asemenea, s-a dovedit că ajută la menținerea tensiunii arteriale sănătoase, iar algele marine pot fi o sursă bună de vitamina B.
Algele Kelp trebuie consumate cu moderație. Cantitatea mare de iod, dar și prezența metalelor grele în alge pot fi dăunătoare sănătății dacă exagerezi cu cantitățile consumate, mai ales sub formă de suplimente.
Doza recomandată de iod diferă în funcție de vârstă și sex. Majoritatea adulților au nevoie de 150 de micrograme pe zi, iar limita maximă de consum este de 1100 micrograme.
Consumul unei cantități mari de iod poate duce la serioase efecte negative asupra sănătății. Printre acestea se numără inflamarea glandei tiroidiene, apariția gușei și în cazuri severe, cancerul tiroidian.
Alergia la Kelp sau la alte tipuri de alge este rară, dar posibilă. Dacă ai parte de simptomele alergiei alimentare (umflături sau eczema) după consumarea acestui tip de algă, consultă în cel mai scurt timp un doctor.
Algele Kelp sunt disponibile sub diferite forme și pot fi consumate ca aliment sau drept supliment.
Cel mai bine este să obții nutrienții consumând ca atare algele Kelp. Acestea pot fi varianta sănătoasă dintr-o dietă nutritivă, alături de o varietate de legume proaspete și alte alimente neprocesate, bogate în nutrienți.
Surse: verywellfit.com, webmd.com, healthline.com