Alimentul care poate preveni boala Alzheimer. Orice român îl are în bucătărie

Cercetătorii au descoperit, în cadrul unui nou studiu, că un anumit aliment, pe care orice român îl are în bucătărie, ajută la prevenirea bolii Alzheimer.
  • Publicat:
Alimentul care poate preveni boala Alzheimer. Orice român îl are în bucătărie

Oamenii de știință studiază de ani posibile modalități de a preveni apariția bolii Alzheimer la vârste înaintate. Un nou studiu sugerează că un ingredient obișnuit din bucătărie ar putea fi cheia pentru a opri boala neurodegenerativă.

Ce spune cel mai recent studiu

Cercetarea, publicată în The Journal of Nutrition, indică ouăle ca fiind un potențial salvator în prevenirea demenței Alzheimer pe măsură ce îmbătrânim. Ouăle sunt de mult timp apreciate pentru beneficiile lor neurologice, deoarece sunt pline de colină, acizi grași omega-3 și luteină – toți nutrienți importanți pentru sănătatea creierului. Și, în timp ce unele dovezi sugerează că un consum frecvent de ouă poate îmbunătăți performanța cognitivă la testele verbale, până acum nu se știa ouăle poate influența în sine riscul de demență și boala Alzheimer.

Oamenii de știință au examinat obiceiurile alimentare auto-raportate ale a 1.024 de adulți cu o vârstă medie de 81,4 ani. Ei au constatat că un consum de mai mult de un ou pe săptămână a fost asociat cu un risc cu 47% mai mic de a dezvolta Alzheimer.

După mai mulți ani de urmărire, 280 de participanți, sau aproximativ 27,3% din grupul total, au fost diagnosticați cu Alzheimer.

Un consum frecvent de ouă este asociat cu un risc mai scăzut de Alzheimer

Conținutul de colină al ouălor a fost în special de interes pentru oamenii de știință. Aceste constatări sugerează că un consum frecvent de ouă este asociat cu un risc mai scăzut de Alzheimer, iar asocierea cu demența Alzheimer este parțial mediată prin colina dietetică, au concluzionat ei în lucrare.

Studiul completează literatura științifică, inclusiv un studiu din 2021 care a constatat o încetinire a declinului memoriei în rândul celor care consumau cel puțin un ou pe săptămână, comparativ cu cei care nu consumau. Este primul de acest fel care sugerează o legătură între consumul de ouă și riscul de boală Alzheimer. Mai multe cercetări sunt în desfășurare cu privire la beneficiile neurologice potențiale ale ouălor, iar rezultatele preliminare nu stabilesc în mod concludent că un consum de ouă previne Alzheimerul. Totuși, este un pas promițător în direcția corectă.

Ouăle sunt unul dintre puținele alimente consumate în mod obișnuit care sunt în mod natural bogate în colină, un nutrient pe care îl cercetăm pentru a înțelege mai bine rolul său în sprijinirea atât a dezvoltării cognitive la sugari și copii mici, cât și în menținerea acesteia pe parcursul procesului de îmbătrânire, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, Taylor Wallace. Acest studiu contribuie la acumularea de dovezi care arată că alegerile alimentare pot avea un impact semnificativ asupra reducerii riscului de demență Alzheimer și asupra sprijinirii sănătății cognitive pe tot parcursul vieții.

Sursă foto: envato.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult