Estrogenul este un hormon care joacă un rol extrem de important pentru sănătatea femeilor, mai ales la menopauză. La femei, estrogenul este sintetizat în principal la nivelul ovarelor şi placentei în timpul sarcinii. Ficatul, sânii şi glandele suprarenale pot contribui la sintentizarea acestui hormon, dar în cantităţi mici. Nivelul de estrogen secretat de organism depinde în principal de alţi doi hormoni: LH (hormonul luteinizant) şi FSH (hormon de stimulare foliculară) de la nivelul hipotalamusului.
Atunci când ating perioada menopauzei, femeile sunt predispuse la fluctuatii ale estrogenului. Un nivel scăzut al estrogenului poate cauza oboseală, osteoporoză şi chiar depresie. Nivelul prea crescut al acestui hormon, pe de altă parte, poate cauza crampe şi insomnii.
Pentru a combate această fluctuaţie, medicii prescriu uneori medicamente care ajută la menţinerea unui nivel optim de estrogen în corp, dar acestea vin „la pachet” și cu efecte secundare. De aceea, estrogenul natural din alimente este de preferat.
Seminţele de in nu numai că sunt foarte bogate în estrogen, dar conţin şi o cantitate mare de acizi graşi esenţiali. Fitoestrogenul (hormoni vegetali ce imită estrogenul şi semnalizează corpului că nu mai e nevoie să producă estrogen suplimentar) conţinut de aceste seminţe este denumit lignan.
Pentru a beneficia de toate calităţile lor, seminţele de in se pot măcina şi adăuga în salate sau cereale. În 100 de grame de seminţe de in se găsesc aproape 400 mcg de fitoestrogen.
Tofu este produs din lapte de soia şi conţine foarte mulţi fitoestrogeni. Este important să fiţi atenţi ca tofu să fie făcut din soia fermentată. Tofu poate fi utilizat la supe, salate sau feluri principale. În 100 de grame de tofu se găsesc 27 mg de fitoestrogen.
Soia este una dintre cele mai importante surse de fitoestrogeni. Aportul de alimente bogate în fitoestrogeni poate contribui la accentuarea durerilor menstruale. În 100 de grame de soia se găsesc 104 mcg de fitoestrogen.
Iaurtul de soia se prepară din lapte de soia. O cană de iaurt de soia conţine aproximativ 21 de grame de estrogen.
Seminţele de susan pot fi presărate în salate sau supe sau pot fi folosite în produse de panificaţie. În 100 de grame de seminţe de susan se găsesc 800 mcg de estrogen. În comparaţie, seminţele de floarea-soarelui au o cantitate mai redusă de fitoestrogen, de 216 mcg/100 de grame.
Cerealele integrale, cum sunt ovăzul, secara sau grâul, sunt surse bogate de lignani. Cantitatea de estrogen depinde de concentraţia de cereale pe care o are pâinea.
Laptele de soia este o alternativă perfectă pentru persoanele care au intoleranţă la lactoză. Acesta este făcut din boabe de soia şi conţine fitoestrogeni denumiţi flavonoide. O cană de lapte de soia conţine aproximativ 30 de grame de flavonoide.
Humusul este o pastă din boabe de năut şi conţine proteine, mangan, acid folic, fibre, fier şi zinc. Saponinele din năut reduc riscul de cancer de sân şi osteoporoza, ţin sub control simptomele menopauzei şi stimulează producţia de estrogen.
Usturoiul este o sursă foarte bună de isoflavonoide. Dincolo de beneficiile sale multiple pentru sănătate, acesta este bogat în estrogen.
Caisele confiate, curmalele și prunele uscate sunt o sursă mai bună de fitoestrogeni decât cele crude, în stare proaspătă. Aveți însă grijă la cantitate, deoarece pot avea multe calorii.
Regimul bogat în alimente care conțin estrogen, alături de fructe și legume proaspete, le poate asigura femeilor o tranziție mai ușoară spre menopauză.