Oferta este foarte generoasă în ceea ce priveşte alimentele, tot multe sunt şi studiile legate de beneficiile aduse sănătăţii. Atunci cu ce să ne hrănim ca să fim în formă maximă? Următoarele 6 produse pot crea terenul pentru a te bucura de o sănătate optimă.
Cerealele integrale – nu conţin grăsimi. Datorită conţinutului bogat în fibre, o cantitate mică de cereale îţi creează senzaţia de saţietate. Consumul de cereale integrale scade riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat de tip 2 şi a anumitor forme de cancer. Caută însă produsele pe care scrie integral. Alege pâinea sau cerealele care au trecute pe etichetă ca prim ingredient făina integrală sau grâul integral sau alt tip de cereale integrale. Optează pentru pâinea care conţine cel puţin 3 grame de fibre la o porţie sau cerealele care au cel puţin 5 grame de fibre – preferabil 8 grame sau chiar mai mult.
Peştele – nutriţioniştii indică un consum de cel puţin 2 porţii de peşte pe săptămână. În loc să-l prăjeşti, este mai bine să fie consumat fiert, copt în cuptor sau la grătar. Alege somon, ton, păstrăv, hering sau sardine. Aceşti peşti sunt bogaţi în acizi graşi Omega 3 care îmbunătăţesc procentul de lipoproteine cu densitate ridicată (HDL-colesterol sau colesterolul bun) şi scad nivelul de trigliceride, protejând organismul împotriva bolilor cardiace. Oricum, este important să ţineţi cont de avertizările privind consumul de peşte din zonele contaminate, care ar putea conţine mercur şi alte toxine.
Nucile şi migdalele – fructele oleaginoase (nucile) sunt pline de nutrimente, dar şi de calorii. Migdalele conţin mult calciu, fier, vitamina E naturală sau riboflavină. Nucile sunt surse bogate de fosfor, zinc, cupru, fier, potasiu şi vitamina E şi nu conţin grăsimi saturate. Fructele oleaginoase nu conţin colesterol. Unele studii indică faptul că ele ar scădea nivelul de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL-colesterolul sau colesterolul rău), reducând riscul declanşării unui infarct miocardic sau a unei boli coronariene. Consumă nucile cu moderaţie. Porţia normală este de 30 g. Aceasta înseamnă aproximativ 14 jumătăţi de nucă sau aproximativ 22 de migdale. O porţie de fructe oleaginoase conţine echivalentul în proteine a 30 g de carne.
Produsele lactate degresate – laptele degresat fortificat este una dintre sursele de calciu şi vitamina D de care ai nevoie în lupta împotriva osteoporozei. Există dovezi care subliniază rolul calciului în prevenirea hipertensiunii arteriale, a accidentului vascular cerebral, cancerului de colon şi a obezităţii. Pe lângă acestea, laptele furnizează proteine, minerale şi vitaminele complexului B. Brânza de vaci degresată, iaurtul degresat şi brânzeturile degresate au aceleaşi proprietăţi.
Fructele de pădure – sunt bogate în antioxidanţi şi substanţe numite flavonoide, care scad riscul apariţiei cancerului şi al bolilor cardiovasculare. Afinele în mod deosebit sunt bogate în antioxidanţi, dar nici murele, zmeura şi căpşunile nu sunt mai prejos. Fructele uscate dacă ai grijă de greutatea ta trebuie consumate cu cumpătare întrucât sunt pline de calorii.
Roşiile – conţin multe nutrimente printre care vitamina C, vitaminele din complexul B, precum şi fier şi potasiu. Au în conţinut şi antioxidantul numit licopen. Studiile arată că licopenul poate ajuta la scăderea riscului unui infarct miocardic, cancerului de prostată şi posibil al altor forme de cancer.
Sursă: Medicina naturistă. Clinica Mayo, www.all.ro