Metalele grele se pot ascunde în alimente și medicamente obișnuite. Expunerea la acestea poate cauza probleme de sănătate serioase. Iată 5 surse surprinzătoare de metale grele din dieta noastră zilnică.
Metalele grele sunt prezente în multe alimente și medicamente pe care le consumăm zilnic, potrivit unui articol recent din Times of India. Expunerea la metale grele precum plumb, cadmiu, cobalt, mercur și nichel poate avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv inflamație sistemică și probleme cardiovasculare.
Orezul, un aliment de bază pentru milioane de oameni, poate conține niveluri ridicate de arsen. Conform Times of India, un studiu din 2015 a arătat că orezul produs în anumite regiuni din SUA are un conținut ridicat de arsen din cauza contaminării solului cu pesticide.
Deși sunt sănătoase, legumele cu frunze și rădăcinoase pot absorbi metale grele din sol și apă contaminată. Spanacul, kale-ul, morcovii și sfecla sunt deosebit de susceptibile la acumularea de plumb și aluminiu.
Peștii mari precum tonul, peștele-spadă și macroul regal acumulează mercur din apele poluate. Acest proces se numește biomagnificare, nivelurile de mercur crescând pe măsură ce peștii mai mici sunt consumați de prădători mai mari.
Băuturile acidulate și sucurile de fructe pot determina aluminiul să se scurgă din doze în lichid. Consumul frecvent poate duce la un aport crescut de aluminiu, care a fost asociat cu potențiale riscuri pentru sănătate.
Multe medicamente antiacide conțin hidroxid de aluminiu ca ingredient activ. Deși este considerat sigur în cantități mici, utilizarea prelungită poate duce la expunere excesivă la aluminiu. La persoanele cu probleme renale, acest lucru ar putea crește riscul de probleme de sănătate suplimentare.
Este important să fim conștienți de prezența metalelor grele în alimentele și medicamentele noastre de zi cu zi. O dietă variată și echilibrată, precum și utilizarea responsabilă a medicamentelor, pot ajuta la minimizarea expunerii la metale grele potențial dăunătoare.
Foto: Shutterstock, arhivă