Alimentele care îți curăță dinții

  • Publicat:
Alimentele care îți curăță dinții
Sursa foto: shutterstock

Conform specialiștilor, alimentele pe care le consumăm ne influențează silueta, însă în egală măsură și sănătatea danturii. Învață să incluzi în dieta ta aceste 10 alimente și te vei bucura de un zâmbet și un corp mai sănătos! 

10 alimente care îți curăță dantura și cavitatea bucală

Lactatele și brânzeturile

Consumate cu moderație, brânzeturile scad riscul de carii încât cresc nivelul PH-ului din gură. Mai mult, acestea sunt puternic bogate în calciu și nutrienți care întăresc smalțul dinților.

Merele

Bogate în vitamina C, merele ajută la protecția gingiilor și la prevenirea afecțiunilor paradentare. Puține alimente îți curăță dinții precum o fac merele. Structura fibroasă a fructelor acționează precum o periuță naturală, curățând depunerile de pe dinți și masându-ți în același timp atent gingiile.

Citește și: Efectele surprinzătoare pe care le au merele asupra sistemului imunitar, conform specialiștilor

Legumele cu frunze verzi

Verdețurile precum varza Kale sau spanacul te ajută să îți menții dinții sănătoși, fiind puternic bogate în fibre care curăță resturile de mâncare din cavitatea bucală. Cu un conținut ridicat de calciu și acid folic, întăresc smalțul dinților și previn dezvoltarea bolilor gingivale.

Legumele bogate în vitamina A

Morcovii, cartofii dulci, broccoli sau țelina au un conținut ridicat de vitamina A, care ajută la formarea smalțului dentar. Atenție, însă! Pentru rezultate maxime, acestea trebuie consumate în stare crudă, și nu gătită.

Semințele și nucile

Semințele de tot soiul și nucile trebuie trecute și ele pe lista noastră. Migdalele, semințele de dovleac sau de floarea soarelui, oferă rezistență danturii prin conținutul ridicat de nutrienți.

Mierea

Deși are un conținut ridicat de zaharuri și ai tinde să crezi că poate produce carii, ei bine, în mod paradoxal, mierea protejează dinții de carii, datorită efectului său antibacterian.

Citește și: Mierea de albine – cea mai sănătoasă sursă de zahăr concentrat

Menta și busuiocul

Menta/busuiocul sunt unele dintre cele mai benefice plante aromatice. Frunzele acestora conțin un ulei esențial care are multiple proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii.

Strugurii albi

Strugurii curăță cel mai eficace dinții. Aceștia au și un efect remineraliant și conțin vitamine din complexul B, K, C, A dar și potasiu, fosfor, magneziu și siliciu.

Lămâia

Bogată în vitamina, minerale și antioxidanți importanți pentru organism, lămâia este benefică și în menținerea albului dinților. Poți amesteca sucul de la o lămâie împreună cu o cantitate egală de bicarbonat de sodiu astfel încât să obții o pastă cu care să îți freci dintii. Pasta va elimina resturile de mâncare, dar și petele de pe dinți, mai ales dacă fumezi, bei cafea sau vin roșu. Însă dacă ai probleme dentare, discută cu medicul tău dentist.

Citește și: Remedii naturiste pentru albirea dinţilor care pot afecta sănătatea orală

Căpșunele

Căpșunele conțin și ele acid malic, un înălbitor natural pentru dinți, dar atenție! Este recomandat să folosești ața dentară după consumul lor.

Surse: HealthLine, Web Md, Medical News Today

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian