Caldura mare, mon cher, se anunta vara aceasta! Ceea ce ar putea transforma noptile linistite de pana acum, ale multora dintre noi, in lungi ore de nesomn, consumate numarând oite, cu ochii in tavan. Inainte sa te gandesti la somniferele sintetice, iti propunem un remediu natural: valeriana.
Aceasta planta constituie unul dintre cele mai eficiente remedii impotriva insomniei, anxietatii, tulburarilor emotionale si chiar usureaza crampele menstruale sau durerile de stomac. In intreaga lume exista peste 200 de specii de valeriana, insa una singura este utilizata in medicina, pentru efectul calmant:
Valeriana officinalis. Extractul din radacina acesteia, cunoscut pentru mirosul respingator, este folosit ca baza in obtinerea ceaiurilor, capsulelor si tincturii. Dintre acestea, tinctura este cea mai puternica, avand un efect mai rapid si mai intens.
Cu 30 de minute inainte de culcare
Pentru un somn linistit, valeriana se administreaza zilnic, cu 30 de minute inainte de a merge la culcare. Cercetarile arata ca efectul pe care il produce asupra organismului este destul de bland, astfel incat nu ai de ce sa te temi ca a doua zi vei fi cuprinsa de somnolenta.
Iar daca nu ai observat nici o schimbare dupa cateva zile de tratament, nu te speria, primele efecte apar abia dupa 2 sau 3 saptamani.
Ce efecte adverse pot sa apara?
Acestea sunt destul de rare si vorbim despre ele atunci cand perioada de administrare depaseste 6 saptamani sau cand dozele zilnice sunt foarte mari. In aceste cazuri pot sa apara dureri de cap, ameteala, lipsa de concentrare si chiar insomnie.
Nu ar trebui sa-ti administrezi valeriana concomitent cu alte antidepresive si nu te gândi sa o combini cu alcoolul. De asemenea, daca esti insarcinata sau alaptezi, uita de valeriana, intrucât ar putea periclita sanatatea micutului tau.
30% dintre adulti sufera de insomnie;
O lingurita de tinctura zilnic, timp de maximum 6 saptamani, este de ajuns pentru a scapa de noptile albe;
Nu confunda valeriana utilizata in medicina, cu cea de la supermarket, destinata salatelor! Sunt varietati diferite, cea din urma neavand efect calmant.
Citeste si Accesorii care te ajuta sa ai un somn bun
Foto: HEPTA