Unii le spun „semne ale frumuseții’. În acest sens, cine nu-și amintește de alunița lui Cindy Crawford sau de cea a lui Marylin Monroe? Pe de altă parte, romanii obișnuiau să spună că alunițele sunt „un blestem al divinității”.
Cert este că orice aluniță care apare după vârsta de 25 de ani poate fi cancer. Și doar medicul dermatolog își poate da seama de acest lucru. Mai mult, tot el este singurul specialist care îți poate spune dacă punctul de pe corpul tău este o aluniță, un hemangiom, o keratoză, un papilom, un semn din naștere sau pur și simplu o pată de bătrânețe.
Cele mai multe dintre alunițe sunt inofensive, însă dacă acestea își schimbă culoarea, forma sau mărimea, este vitală o vizită la dermatolog.
„Recomandăm verificarea anuală a alunițelor de către un medic specialist, pentru a evita apariția cancerului de piele. În cazul în care o aluniță prezintă semne de îngrijorare, medicul dermatolog va recomanda efectuarea unei proceduri neinvazive denumită dermatoscopie, pentru a afla dacă alunița în cauză prezintă risc de tumoră,”afirmă dr. Anca Stanciu, medic specialist dermatolog.
Dermatoscopia se realizează cu ajutorul dermatoscopului, un aparat ce conține o lentilă specială, conectată la un sistem de iluminare propriu, ce amplifică chiar și de 10 ori alunița sau leziunea examinată, permițând observarea în cel mai mic detaliu a porțiunii de piele examinate.
„În afară de controlul de specialitate al alunițelor, recomandăm de asemenea o autoexaminare constantă a pielii. În acest caz, pacientul ar trebui să fie atent la asimetria părților, la marginile neregulate, la evoluția sau dobândirea unor noi caracteristici precum sângerarea sau mâncărimea precum și la depășirea diametrului de 6 mm,” adaugă dr. Anca Stanciu.
O aluniță normală, fie ea rotundă, ovală sau de altă formă, ar trebui să arate precum în imaginile de mai jos:
În schimb, alunița voastră ar trebui să vă îngrijoreze dacă prezintă una din următoarele asemănări:
Este bine de știut însă că alunițele nu sunt periculoase prin simplul fapt că se află pe pielea noastră în număr mare. Mai mult, unele alunițe își schimbă aspectul odată cu trecerea timpului, fără să prezinte risc de cancer de piele, cu precădere în perioade precum adolescența, sarcina sau după vârsta de 50 de ani. Cu toate acestea, modificările de formă, mărime sau culoare nu trebuie trecute cu vederea, fiind singurele indicii care ne pot ajuta să ne dăm seama dacă o aluniță normală s-a transformat într-o aluniță cancerigenă.