Amiba mâncătoare de creier – cum se ia infecţia şi ce simptome dă parazitul ucigaş

Amiba mâncătoare de creier este un parazit de temut care provoacă rapid decesul persoanelor infectate.
  • Publicat:
Amiba mâncătoare de creier – cum se ia infecţia şi ce simptome dă parazitul ucigaş

Amiba mâncătoare de creier este un parazit de temut care provoacă rapid decesul persoanelor infectate.

Amibele sunt organisme unicelulare. Aşa-numită amibă mâncătoare de creier este o specie descoperită în 1965 şi a fost denumită Naeglia fowleri. Ea a fost iniţial observata în Australia, însă se găseşte mai ales pe teritoriul Statelor Unite.

Există mai multe specii de Naeglia, însă doar fowleri este periculoasă pentru oameni. Fowleri este la rândul ei de mai multe feluri, iar toate tipurile sunt în egală măsură la fel de dăunătoare.

N. fowleri este microscopică, are între 8 şi 15 microni, în funcţie de etapa vieţii şi mediul înconjurător. În comparaţie, un fir de păr are o lăţime de 40-50 de microni.

La fel ca alte amibe, Naeglia se reproduce prin diviziune celulară. Când condiţiile nu sunt corecte, amibele devin chisturi inactive şi pot continua în formă această timp de câteva luni. Când condiţiile sunt favorabile, chisturile eliberează o formă activă de parazit.

Unde trăiesc amibele mâncătoare de creier

Naeglia trăieşte în apă caldă, cel mai des stătătoare şi dulce. Ea poate supravieţui în apă cu temperaturi până la 45 de grade Celsius.  Aceste amibe se găsesc mai ales in:

  • Lacuri calde, iazuri şi gropi de stâncă
  • Nămol
  • Râuri calde, cu debit lent, în special cele cu niveluri scăzute de apă
  • Piscine şi spa-uri netratate
  • Apă din puţuri netratate
  • Izvoare calde şi alte surse de apă geotermale
  • Apă poluată terminc, precum scurgerea de la centrale
  • Acvarii

Naeglia nu poate trăi în apă sărată şi nu poate supravieţui în apă din piscină tratată corect.

Majoritatea cazurile de infecţie cu N. fowleri au loc în sudul şi sud-vestul Statelor Unite. Mai mult de jumătate dintre infecţii au avut loc în Florida şi Texas.

Cum se infectează oamenii cu amiba mâncătoare de creier

Termenul de amibă mâncătoare de creier poate sună că fiind desprins dintr-un film horror. Creierul este însă, hrană accidentală pentru N. fowleri.

Potrivit CDC (Center of Disease Control), N. fowleri se hrăneşte în mod normal cu bacterii, dar atunci când amiba ajunge în cutia craniana a oamenilor, acest organism va folosi creierul pe post de hrană.

Amiba ajunge în organism prin nas, astfel că infecţiile au loc mai ales atunci când o persoană se scufundă în apă, practică sportul acvatice, într-o apă infectată. Uneori, infecţiile pot să aibă loc şi la o simplă spălare pe faţă cu apă netratată.

O persoană infectată cu N. fowleri nu poate transmite infecţia unei alte persoane.

Cum ajung amibele la creier

Studiile au evidenţiat că N. Fowleri sunt atrase de chimicalele folosite de celulele nervoase pentru a comunica între ele. Odată ajunse în nas, amibele călătoresc prin nervul olfactiv către lobul frontal al creierului.

Cât de des se infectează oamenii cu amibe mâncătoare de creier

Infecţia cu N. fowlery provoacă meningoencefalita şi este extrem de rară. Numărul de cazuri înregistrate anual se situează între 0 şi 8, iar cei mai  mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi din lunile iulie până în septembrie. Numărul ar fi însă mai mare. Potrivit unui studiu din Virginia, care a analizat 16.000 de autopsii ale pacienţilor care au murit din cauza meningitei, 5 cazuri erau meningoencefalite provocate de amibe, ce nu fuseseră înregistrate.

Studiile au demonstrat că sunt persoane care au anticorpi de N. fowleri, acest lucru sugerând că la un moment dat au fost infectate cu amiba, dar organismul lor a învins infecţia.

În 2009, un studiu al CDC a evidenţiat că incidenţa cu infecţia cu N. fowleri este mult mai mare decât se crede.

Ce simptome provoacă infecţia cu amiba mâncătoare de creier

Durează între 2 şi 15 zile de la infecţia cu N. fowleri pentru că simptomele să apară. Decesul apare de obicei la 3 până la 7 zile după apariţia simptomelor. Foarte puţini dintre cei infectaţi au supravieţuit acestui diagnostic.

Printre simptomele apărute în cazul pacientulor cu N. fowleri se numără:

  • Durere de cap
  • Febra
  • Gât înţepenit
  • Pierderea apetitului
  • Vomă
  • Stare psihică alterată
  • Convulsii
  • Comă

Pot apărea, de asemenea, halucinaţii, senzaţia că se închid pleoapele, vedere înceţoşată şi pierderea gustului.

Tratamentul în cazul infecţiei cu amibă devoratoare de creier

Momentan nu este clar care este cel mai bun tratament. Anumite medicamente ucid amibele N. fowleri în laborator. Atunci când pacienţilor le sunt administrate aceste pastile, foarte puţini supravieţuiesc.

În jur de 60% dintre cazurile cu infecţie N. fowleri sunt la copii cu vârste sub 13 ani. În 80% dintre cazuri este vorba de pacienti cu sex masculin.

Cum te poţi proteja de infecţia cu amibă mâncătoare de creier

Pentru a te feri de infecţia cu amibă mâncătoare de creier evita sporturile acvative, la sfârşitul verii, în apă dulce. În cazul în care decizi totuşi să practici aceste sporturi, poţi utiliza dopuri pentru nas.

De asemenea, întotdeauna când bei apă asigură-te că este dintr-o sursă sigură.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult