„Paza bună trece primejdia rea” este o expresie din popor care îşi găseşte aplicabilitatea în multe domenii, dar cu precădere în sănătate. Cum bolile nu vin peste noapte, aşa nici simptomele nu ar trebui ignorate, ci investigate frecvent la medic. Chiar dacă investeşti puţin timp în analize – chiar foarte puţin, pentru că în zilele noastre 30 de mililitri de sânge recoltat oferă o paletă largă de răspunsuri pentru tot felul de suspiciuni –, e de preferat să ai acum această atitudine, decât să te confrunţi mai târziu cu probleme mai grave.
Ca femeie, ştim că timpul nu este cel mai bun prieten al tău. Între jobul full-time, cumpărăturile zilnice, gătitul, curăţenia şi alte treburi casnice, abia îţi mai găseşti timp pentru cei dragi, darămite pentru tine. Astfel, simptome precum migrenele, durerile de stomac sau fluctuaţiile de greutate pot fi uşor trecute cu vederea, fiind puse adesea pe seama ritmului alert în care îţi trăieşti viaţa. Dar aruncatul vinei asupra stresului cotidian nu este cea mai sănătoasă atitudine. Ştim că vrei să fii sănătoasă şi să te bucuri de familie cât mai mult timp, aşa că îţi recomandăm să alegi calea prevenţiei.
Iată o listă utilă de analize de rutină pe care orice femeie ar trebui să le facă anual!
Despre glanda tiroidă, numai de bine… până apar simptome precum căderea părului, creştere nejustificată în greutate, oboseală, transpiraţie abundentă, dereglări menstruale, slăbiciune şi dureri în muşchi şi articulaţii. Dacă le bifezi pe majoritatea dintre ele, nu e rost de stat pe gânduri. Şi chiar dacă nu te supără glanda tiroidă, e bine să o verifici prin teste de screening anuale, mai ales dacă ai trecut de vârsta de 30 de ani.
Nivelul colesterolului nu ţine cont neapărat de greutate, aşa că nu te culca pe-o ureche crezând că, dacă eşti în limitele normale cu greutatea, grăsimile din sângele tău nu-şi fac de cap. Poţi avea colesterolul crescut şi dacă nu faci suficientă mişcare, fumezi sau ai avut în familie cazuri de acest gen.
E drept, persoanele mai rotofeie şi care poftesc deseori la carne friptă, dulciuri şi fast-food sunt mult mai expuse riscului de a avea un nivel crescut de grăsimi în sânge, dar asta nu înseamnă că tu eşti ferită de pericol.
Ţine cont însă că simptomele hipercolesterolemiei lipsesc sau sunt foarte vagi, deci nici măcar nu ai cum să-ţi dai seama că este ceva în neregulă. Problemele apar în momentul în care temutul colesterol LDL se depune în timp pe vasele de sânge şi se întăreşte. Asta duce mai departe la îngustarea arterelor, dar şi la o posibilă dislocare a plăcii de aterom, favorizând blocarea unui vas de sânge.
Iar consecinţele pot fi nefaste: accident vascular, infarct, atac ischemic, anevrism, insuficienţă cardiacă. Şi iată cum o afecţiune silenţioasă şi trecută cu vederea se transformă într-o problemă de sănătate greu de tratat sau, uneori, chiar fatală. Fii prevăzătoare şi alege să îţi verifici periodic nivelul de grăsimi din sânge.
Nesuferitele infecţii urinare sunt mult mai frecvente la femei decât la bărbaţi. Cauzele? Sunt de două tipuri: determinante şi favorizante. În prima categorie sunt incluse infecţiile cu enterobacterii, precum Escherichia coli, Klebsiella etc., mai rar virusuri sau fungi.
Cât priveşte factorii favorizanţi ai infecţiilor urinare, aceştia sunt reprezentaţi de: consumul redus de lichide, amânarea micţiunii (stagnarea urinei în vezică favorizează înmulţirea germenilor), condiţiile anatomice (uretra mai scurtă), calculii vezicali, constipaţia, sarcina, menopauza etc.
Pe lângă usturime, infecţiile tractului urinar se pot da de gol şi prin: urinări frecvente, urină tulbure, urât mirositoare, dureri în zona lombară, hematurie (urină cu sânge) sau sensibilitate în abdomenul inferior.
Dacă astfel de simptome îţi pun beţe-n roate, fuga la medic! Urocultura şi examenul complet de urină (sumar şi sedimente urinar), precum şi alte investigaţii recomandate de medic pentru depistarea cu precizie a unei posibile bacterii implicate sunt suficiente pentru a stabili un diagnostic precis şi a institui un tratament corect.