Anaplasmoza, boala rară confundată cu boala Lyme

Află ce este anaplasmoza, cum se depistează și cum poți preveni această afecțiune.
  • Publicat:
Anaplasmoza, boala rară confundată cu boala Lyme
Foto: shutterstock

Boala Lyme este asociată mușcăturii de căpușă, însă nu este singura afecțiune care poate apărea în urma unei mușcături. Mușcătura de căpușă mai poate provoca o infecție serioasă numită anaplasmoză, care trebuie tratată încă din momentul în care apar primele simptome. Află ce este anaplasmoza, cum se depistează și cum poți preveni această afecțiune.

Anaplasmoza: ce este?

Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC) definește anaplasmoza ca fiind o boală cauzată de bacteria Anaplasma phagocytophilum. Căpușele cu picioare negre care sunt purtătoare de bacteria care produce boala Lyme, sunt purtătoare și de Anaplasma phagocytophilum și transmit anaplasmoză.

Primul caz de anaplasmoză a fost depistat în anii ’90 în Statele Unite, iar începând cu anii 2000 au fost raportate 348 de cazuri noi. Până în 2017, numărul cazurilor a urcat la 5.762.

Anaplasmoza: simptome

Potrivit CDC, următoarele simptome ale anaplasmozei pot apărea în prima fază a bolii (între zilele 1 și 5):

  • febră
  • frisoane
  • dureri musculare
  • dureri de cap severe
  • stări de vomă
  • diaree
  • greață
  • pierderea apetitului

Dacă un pacient infectat cu anaplasmoză nu cere ajutorul medicului imediat după ce observă aceste simptome, boala poate progresa și poate produce serioase probleme de sănătate sau chiar deces. Următoarele simptome apar în momentul în care boala este avansată:

  • insuficiență respiratorie
  • probleme de sângerare
  • deces

Diferența dintre boala Lyme și anaplasmoză

Unele simptome ale anaplasmozei sunt similare bolii Lyme. Cu toate astea, există câteva diferențe. În cazul bolii Lyme pacienții sunt mai puțin predispuși să sufere de diaree, stări de greață, vărsături, simptome comune ale anaplasmozei. De asemenea, anaplasmoza se poate manifesta cu mai multe probleme respiratorii față de boala Lyme. Boala Lyme poate produce urticarii în zona în care s-a produs mușcătura.

Diagnostic, tratament, metode de prevenție

Diagnosticul se face cu ajutorul testelor de sânge, iar medicul se asigură că pacientul suferă de anaplasmoză și nu o infecție similară. Din fericire, numărul persoanelor infectate cu anaplasmoză care ajung la deces este foarte scăzut. Potrivit CDC, mai puțin de 1% dintre indivizii din Statele Unite care suferă de anaplasmoză pierd lupta cu această boală.

Similar altor infecții, medicul poate prescrie antibiotice odată ce confirmă infecția cu anaplasmoză. Doxiciclina este de cele mai multe ori folosită pentru a trata infecțiile bacteriene, iar pacientul începe să se simtă mai bine după primele 48 de ore.

Când vine vorba de prevenție, există multe modalități prin care poți evita mușcătura de căpușă. Atunci când plănuiești activități în aer liber ai grijă ce haine porți. Este ideal să porți haine deschise la culoare pentru a putea observa căpușele, pentru că ele pot fi de culoare maro sau negre. De asemenea, asigură-te că porți pantaloni lungi, care să acopere toată pielea piciorului. Nu uita să aplici un spray anti-insecte pentru a ține căpușele la distanță.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult