Anhedonia, afecțiunea care nu-ți permite să simți plăcere

Anhedonia este un simptom comun al depresiei sau altor boli mentale și face destul de dificilă menținerea relațiilor cu prietenii și familia.
  • Publicat:
Anhedonia, afecțiunea care nu-ți permite să simți plăcere
FOTO: Shutterstock

Așa cum ne-am obișnuit, viața vine la pachet cu zile bune sau zile mai puțin bune, dar uneori avem momente în care nimic din ce ni se întâmplă cu ne oferă o satisfacție. Persoanele care au astfel de stări se confruntă, de fapt, cu o afecțiune numită anhedonie, care presupune incapacitatea de a simți plăcere în lucrurile fundamentale, fie că vorbim de mâncare, miros, experiență sexuală sau interacțiune sexuală.

Ce este anhedonia?

Anhedonia este un simptom comun al depresiei sau altor boli mentale și face destul de dificilă menținerea relațiilor cu prietenii și familia, dar îngreunează și performanțele la locul de muncă. Asociația Americană de Psihologie traduce anhedonia ”lipsit de plăcere”, iar experții susțin că această afecțiune poate fi ori de ordin fizic, ori de ordin psihologic și poate fi caracterizată de stimuli diferiți care provoacă răspunsul sau lipsa lui, fie el de ordin social sau senzorial.

De exemplu, anhedonia socială face referire la persoanele care nu găsesc nicio plăcere în situațiile sociale precum noile experiențe, discuțiile cu prietenii sau chiar competițiile. Pe de altă parte, anhedonia senzorială este cea fizică, în care pacientul își pierde interesul pentru senzațiile fizice precum mirosul unei prăjituri proaspăt scoase din cuptor sau chiar stimulii sexuali.

Care sunt cauzele din spatele acestei afecțiuni?

Anhedonia este un simptom al depresiei, dar nu este singura cauză, pentru că poți experimenta această afecțiune și fără să suferi de depresie. Anxietatea este și ea o cauză din spatele anhedoniei, iar afecțiunea a fost asociată și anorexiei, schizofreniei, abuzului de substanțe, bolii Parkinson, stresului post-traumatic și a altor afecțiuni mentale. Nu este clar ce mecanism din creier induce anhedonia, dar experții punctează că există teorii care fac trimitere la reducerea dopaminei, un neurotransmițător din creier.

Cum poate fi tratată anhedonia?

Înainte de a primi diagnosticul, medicul se va asigura că nu suferi de o boală care să prezinte simptome similare. Mai apoi, tratamentul va gravita în jurul afecțiunii care produce anhedonia, de cele mai multe ori aceasta fiind depresia. Nu există un tratament special conceput doar pentru anhedonie, dar prin tratarea bolii căreia i se asociază, aceasta poate dispărea. Poate fi vorba fie de terapie, fie de prescrierea de antidepresive.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult