Antibiograma: de ce este importantă și ce rol are această analiză

Antibiograma este o metodă care stabilește pe o cultură bacteriană de laborator sensibilitatea sau rezistența unei bacterii față de un antibiotic, care este preconizat a fi folosit în tratamentul unei boli, cauzate de bacteria respectivă.
  • Publicat:
Antibiograma: de ce este importantă și ce rol are această analiză

Antibiograma este un test de laborator care determină sensibilitatea unei bacterii la diferite antibiotice. În termeni simpli, acest test ajută medicii să afle care antibiotice sunt eficiente împotriva unei infecții bacteriene specifice și care nu funcționează.

Acest proces permite selectarea celui mai potrivit antibiotic, evitând astfel administrarea unor medicamente ineficiente și, în același timp, contribuind la prevenirea dezvoltării rezistenței la antibiotice.

Testarea se efectuează, de obicei, pe baza unei probe biologice prelevate de la pacient (cum ar fi urină, sânge, spută, sau o mostră de țesut infectat).

Când este recomandată antibiograma

Recomandarea uzuală pentru efectuarea antibiogramei este atunci când se suspicionează o infecţie bacteriană ce poate avea diverse localizări. Semnele şi simptomele unei infecţii pot fi:

  • febră şi/sau frisoane
  • durere, înroşirea şi umflarea anumitor zone
  • disfuncţia unor organe.

Testarea sensibilităţii la antibiotice a tulpinilor bacteriene se face pe colonii pure, izolate şi identificate din diferite tipuri de produse patologice, în funcţie de localizarea infecţiei:

  • prelevate din tractul respirator superior sau inferior: exsudate faringiene, exsudate nazale, lichid bronhoalveolar, lavaj bronşic, puroi în otite şi sinuzite, spută
  • prelevate din tractul genito-urinar: secreţii vaginale, secreţii uretrale, spermoculturi, uroculturi
  • prelevate osteo-articular, cateter, lichide de puncţie
  • coproculturi, secreţii purulente tegumentare, secreţii conjunctivale
  • lichid cefalo-rahidian
  • sânge pentru hemoculturi în cazul septicemiilor.

Cum se interpretează rezultatele

Efectul antibioticului asupra microbilor sau bacteriilor se numește efect bacteriostatic. Cu toate acestea, rezultatele obținute în laborator NU coincid mereu cu efectele înregistrate asupra organismului uman.

De pildă, există antibiotice care au efect asupra microbilor în mediu controlat, dar nu au efect odată introdus în organism. Acest lucru înseamnă că antibioticele nu pot pătrunde în toate regiunile în care există microbi.

Astfel, antibiograma este o analiză importantă, dar orientativă. Nu există o garanție reală că antibioticul poate ajunge în focarul de infecție sau că o anumită concentrație este suficientă pentru înlăturarea infecției. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, se dovedește folositoare la distrugerea bacteriilor și microbilor din organismul uman.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult