Creşterea în greutate este una dintre reacţiile adverse frecvent menţionate pe prospectele antidepresivelor. Dar trebuie menţionat că fiecare persoană reacţionează diferit la aceste medicamente şi creşterea în greutate poate fi influenţată şi de alţi factori.
ATENȚIE! Dacă urmezi un tratament cu antidepresive, e foarte important să nu întrerupi medicaţia de teama îngrăşării, ci să vorbeşti cu medicul psihiatru despre alternativele pe care le ai la dispoziţie. De asemenea, ţine cont că îngrăşarea se poate produce şi pe fondul stimulării apetitului de către antidepresive, dar asta nu trebuie să te împiedice să îţi iei în continuare tratamentul, ci doar să fii mai atentă la alimentele pe care le consumi, la cantităţi, dar şi la mişcare.
Este adevărat, unele antidepresive conţin substanţe active care pot induce senzaţia de foame, favorizând astfel creşterea în greutatea. Printre acestea se numără antipsihoticele pe bază de olanzapină sau clozapină, recomandate de obicei pentru tratamentul schizofreniei, tulburării bipolare sau depresiei.
Un studiu a arătat că persoanele care luau antidepresive aveau un risc cu 21% mai crescut de a se îngrăşa comparativ cu cele care nu luau astfel de medicamente. În special substanţa activă mirtazapină a fost asociată cu un risc crescut de îngrăşare. Cu toate acestea, studiul nu a reuşit să demonstreze că antidepresivele erau cauza principală a îngrăşării, ci mai degrabă stilul de viaţă şi obiceiurile alimentare erau incriminate.
Antidepresivele triciclice (amitriptilina, imipramina, doxepina) reprezintă o generaţie mai veche de medicamente şi sunt în prezent prescrise mai rar, tocmai din cauza potenţialelor reacţii adverse, printre care se numără şi îngrăşarea.
Dintre inhibitoarele de recaptare a serotoninei, medicamente des utilizate în tratamentul depresiei, doar paroxetina s-a dovedit a creşte uşor greutatea corporală. De asemenea, un alt tip de medicament care în prezent nu mai este atât de utilizat şi care ar putea favoriza îngrăşarea este fenelzina.
Alte antidepresive care, luate pe termen lung (peste 6 luni), ar putea duce la o ușoară creștere a poftei de mâncare și, implicit, a greutății sunt: escitalopram, fluoxetina, duloxetina, sertralina, bupropiona, venlafaxina, seleginina, vilazodona, nefazodona și citalopram.
Îngrăşarea nu este însă întotdeauna un lucru rău. În cazul pacienţilor depresivi subponderali, cum este cazul vârstnicilor care suferă de diverse alte boli cronice, acest lucru este chiar indicat. Din acest motiv, medicii psihiatri le recomandă frecvent acestor pacienţi medicamente care conţin mirtazapină, care ajută la creşterea apetitului, dar are efect benefic şi asupra stării emoţionale.
Depresia are un impact major asupra persoanei suferinde, în special în ceea ce priveşte apetitul alimentar.
Unele persoane depresive nu simt deloc nevoia să mănânce, dar, pe măsură ce urmează tratament cu antidepresive, apetitul lor alimentar este redobândit şi vor începe să mănânce mai mult. Nu mult în sensul de excesiv, dar suficient încât să sesizeze o creştere în greutate.
O a doua categorie de persoane depresive este a celor care mănâncă foarte mult şi des, sperând astfel să se simtă mai bine, dar nu fac decât să se îngraşe. Cu alte cuvinte, nu neapărat pastilele pe care le iau împotriva depresiei duc la îngrăşare, ci mai degrabă comportamentul alimentar nesănătos sau, în cazul celor care nu simţeau nevoia să mănânce, redobândirea apetitului dinaintea începerii tratamentului.
O altă posibilă explicaţie ce stă la baza afirmaţiei conform cărei antidepresivele îngraşă este aceea că tratamentul pentru depresie poate dura ani întregi, iar în tot acest timp, fireşte, îmbătrânim, metabolismul nu mai funcţionează la fel de eficient şi acumulăm mai uşor kilograme.
Chiar dacă nu se cunoaşte cu certitudine mecanismul prin care antidepresivele pot favoriza creşterea în greutate, există o teorie conform căreia aceste medicamente ar putea interfera cu neurotransmiţătorul numit serotonină, implicat în reglarea şi controlul senzaţiei de foame.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1764530/
https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/0003-4819-155-11-201112060-00009
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/in-depth/antidepressants/ART-20046983
https://academic.oup.com/ijnp/article/14/3/367/905947
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21062615/
https://cdn.mdedge.com/files/s3fs-public/issues/articles/0616CP_Schwartz_Cov.pdf
https://europepmc.org/article/med/30390577
https://www.psychiatrist.com/jcp/depression/antidepressants-body-weight-comprehensive-review-meta/