Antidepresivele pot duce la îngrășare? Dr. Cristian Marinescu explică de ce trebuie luat tratamentul antidepresiv

Antidepresivele moderne au mai puține efecte adverse. Dacă tratamentul nu vi se potrivește, contactați din nou medicul curant.
  • Publicat:
Antidepresivele pot duce la îngrășare? Dr. Cristian Marinescu explică de ce trebuie luat tratamentul antidepresiv
Foto: Shutterstock

Dr. Cristian Marinescu, medic primar psihiatru cu peste 20 de ani experiență în urgență psihiatrică și medicină legală vorbește despre consecințele depresiei netratate, alternativele de tratament în cazul pacienților care simt că s-au îngrășat în urma tratamentului antidepresiv, importanța psihoterapiei.

 

 

CSÎD: O depresie netratată la ce duce?

Dr. Cristian Marinescu: Din păcate, depresia netratată poate duce la agravarea ei care poate merge până la comiterea suicidului. De asemenea se produc leziuni inflamatorii cerebrale care pot fi ireversibile… Și atunci se poate instala rezistența la tratament.

Depresia se tratează cu psihoterapie și antidepresive

CSÎD: Ce tratamente există pentru depresie?

Dr. Cristian Marinescu: Principalele tratamente pentru depresie sunt psihoterapia și farmacoterapia, adică antidepresivele. Acestea trebuie recomandate de către un medic psihiatru pentru o perioadă adecvată de timp. O evoluție foarte bună se poate obține prin combinarea acestor metode de tratament.

Importanța antidepresivelor în tratamentul depresiei

CSÎD: De ce e important să se ia antidepresive?

Dr. Cristian Marinescu: Antidepresivele au rolul de a normaliza neuromediatorii modificați în depresie. De asemenea ele stimulează neurogeneza și neuroplasticitatea (capacitatea creierului de a se remodela și de a repara modificările apărute în depresie).

Schimbarea antidepresivului, o soluție dacă pacientul are o poftă de mâncare exagerată favorizată de antidepresivul inițial

CSÎD: Multe persoane diagnosticate cu  depresie se tem de efectele secundare ale antidepresivelor… Ce e de făcut?

Dr. Cristian Marinescu: Dacă indicația unui antidepresiv este făcută de către un psihiatru, aceste riscuri sunt minime deoarece acesta va indica antidepresivul cel mai potrivit pentru pacient. Deși este o situație rară, la apariției vreunui efect advers medicul psihiatru va fi informat și va hotărî împreună cu pacientul conduita terapeutică. În general, medicația antidepresivă modernă are efecte adverse minime și rare, aceasta fiind compatibilă cu o viață normală și activitate fizică și intelectuală performantă.

Antidepresivele moderne au puține efecte adverse

CSÎD: Ce soluții sunt pentru pacienții care s-au îngrășat excesiv în urma tratamentului cu antidepresive?

Dr. Cristian Marinescu: Deși aceste efecte adverse apar rar, ele se discuta cu pacientul. Este important stilul de viață (alimentația, exercițiul fizic). Se poate face apel și la sfatul unui nutriționist. Rareori, când medicația are un efect direct de creștere a apetitului, se poate schimba cu altă medicație mult mai prietenoasă din această perspectivă. În concluzie, este recomandată contactarea medicului curant psihiatru și discutarea acestui inconvenient, cu găsirea soluțiilor optime.

Ce se întâmplă în creier și corp în depresie? Explică dr. Cristian Marinescu
Dr Cristian Marinescu, medic psihiatru, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult