Organismul nostru oferă o gamă de biomarkeri care nu necesită deloc teste de laborator; ei sunt semne fizice observabile ale stresului produs de radicalii liberi, ce pot semnala riscul unei potenţiale boli ce necesită un tratament cu antioxidanţi.
Părul, pielea şi unghiile joacă un rol de denunţători fiind afectate, de-a lungul timpului, de starea ta de sănătate, influenţate de nivelurile de antioxidanţi şi radicali liberi din sânge, iar apoi, rămân destul de mult prin preajmă pentru a-şi putea depune mărturia.
În fiecare din aceşti biomarkeri vizibili, se preconizează o posibilă cauză legată de activitatea excesivă a radicalilor liberi. Ideal în compensaţie este un supliment cu antioxidanţi, susţine dr. Bryce Wilde în “Antioxidanţii reţetă pentru viaţă”. Dacă pur şi simplu facem efortul de a ne observa proprii biomarkeri şi răspundem cu măsurile antioxidante corespunzătoare, ne putem restabili echilibrul. Ne putem modifica regimul alimentar şi stilul de viaţă, pentru a diminua daunele provocate de radicalii liberi.
Dacă părul tău şi-a pierdut strălucirea, radicalii liberi din mediu îi atacă proteinele şi uleiurile naturale. Deşi nu este periculos, acest lucru reprezintă un indiciu că nivelul acizilor graşi esenţiali este scăzut. Trebuie neapărat să-ţi suplimentezi dieta cu acizi graşi esenţiali, cum ar fi uleiul de peşte.
Părul tău albeşte prematur? Acesta poate sugera atacul radicalilor liberi asupra pigmentului foliculilor părului. Ia 500 mg de acid paraaminobenzoic de 2 pe zi şi las-o mai moale cu carbohidraţii rafinaţi.
Îţi cade părul? Probabil că radicalii liberi îţi atacă tiroida. În acest caz este necesară intervenţia unui medic. Cere-i să-ţi facă analize pentru verificarea tireotropinei (TSH), tiroxinei (T4 liber) şi triiodotironinei (T3 liber). În funcţie de rezultatul analizelor, probabil va trebui să iei complexul de antioxidanţi format din vitamina B (un complex de 50 mg de 2 ori pe zi, în timpul mesei) şi aminoacidul tirozină (750 mg de 2 ori pe zi, pe stomacul gol).
La unele persoane, unghiile prezintă o mulţime de pete albe. Probabil că radicalii liberi folosesc zinc în exces în propriul sistem imunitar, provocând astfel, o deficienţă de zinc în organism. Dacă nu ai motive să crezi că petele albe se datorează unor lovituri, suplimentează-ţi dieta cu citrat de zinc (10 mg pe zi, în timpul mesei).
Dacă unghiile tale prezintă crestături verticale (numite „Liiniile lui Beau”), înseamnă că nivelul enzimelor tale digestive – în special acidul clorhidric – este scăzut sau iei o doză prea mare de medicamente antiacide. Dezechilibrul enzimelor poate provoca acumularea de radicali liberi.
Dacă unghiile tale se rup uşor, probabil radicalii liberi îţi atacă proteinele. Ia aminoacizii antioxidanţi – glutation (1.000 mg de 2 pe zi, pe stomacul gol) şi N-acetil-cisteină (NAC – 500 mg de 2 ori pe zi, pe stomacul gol) şi, de asemenea, încearcă şi siliciu mineral în formă lichidă (5 mg pe zi).
Negii sunt cauzaţi de un virus care face ca radicalii liberi să-ţi bombardeze sistemul imunitar. Ia o combinaţie de vitamina A (10.000 UI pe zi) şi betacaroten (20.000 UI pe zi) în timpul meselor.
Dacă ai mâinile uscate, trebuie să ştii că inflamaţia produsă de modificările frecvente ale vremii poate provoca acumularea de radicali liberi. Foloseşte foarte multă cremă de mâini, poartă mănuşi iarna şi consumă o cantitate mai mare de peşte, mai ales oceanic: somon sălbatic de Alaska proaspăt sau conservat, sardine, păstrăv-curcubeu, ton alb, macrou Atlantic, cod negru sau păstrăv arctic de acvacultură. Aceştia sunt printre cei mai sănătoşi peşti pe care îi poţi consuma; sunt relativ curaţi şi fără substanţe chimice dăunătoare şi metale grele.
Acneea rozacee este o iritaţie care afectează faţa şi pieptul. Adesea, sensibilităţile alimentare pot provoca reacţii imune şi atacul radicalilor liberi în vasele de sânge de la nivelul feţei şi al pieptului. Dacă acneea ta rozacee este provocată de acest lucru, probabil vei putea scăpa de ea dacă iei vitamina B2 sau riboflavină, până la 5 mg de 2 ori pe zi, în mod ideal ca parte a unui complex B.
Dacă observi că tăieturile se vindecă greu, probabil că radicalii liberi îţi asaltează sistemul imunitar. Probabil ai o deficienţă de vitamina C şi zinc. Un supliment zilnic, de aproximativ 500 mg de vitamina C în formă esterificată, cu o doză terapeutică de 10 mg de citrat de zinc, în timpul mesei, îţi vor accelera vindecarea.
Dacă te învineţeşti repede înseamnă că ai o deficienţă de bioflavonoide, cum ar fi cele pe care le găseşti în fructele de pădure, cireşe şi struguri. Un supliment de vitamina C te poate ajuta şi cu siguranţă nu face nici un rău.
Dacă pielea coatelor tale are culoarea maro închis, ai nevoie de vitamine din complexul B.
Vergeturile în exces pot fi semnul unei deficienţe de vitamina A. Ideală este o combinaţie de vitamina A (10.000 UI pe zi) şi betacaroten (20.000 UI pe zi), în timpul mesei.
Sângerările nazale spontane indică faptul că nivelul de radicali liberi din vasele tale de sânge este ridicat, fie din cauza unor leziuni repetate, fie a unei fragilitaţi capilare. Oricum ar fi, măreşte-ţi nivelul de antioxidanţi cu 500 mg de vitamina C şi fructe bogate în bioflavonoide, ca fructele de pădure, cireşele şi strugurii.
Cearcănele de sub ochi pot fi de natură genetică, dar antioxidantul metilsulfonilmetan (MSM) aplicat local, te poate ajuta. Probabil ai nevoie şi de fier şi vitamina B12. Cere-i medicului să îţi facă analize de sânge pentru a detecta eventualele semne ale anemiei şi consultă-te cu el în ceea ce priveşte administrarea fierului.
O vedere slabă pe timpul nopţii este semn că ochii tăi sunt grav afectaţi de radicalii liberi produşi de lumina solară şi de îmbătrânire. Vei avea nevoie de niveluri optime de vitamina A şi betacaroten.
Dacă albul ochilor devine galben, e posibil ca ficatul tău să nu funcţioneze bine şi probabil nivelul radicalilor liberi este foarte ridicat. Este timpul să faci o curăţare simplă sau eventual genul de detoxifiere structurată. Susţine funcţia ficatului, folosind cel mai puternic antioxidant al organismului, glutationul. Deşi acesta nu se absoarbe uşor sub formă de pilule, tot aşa e recomandat să-l iei – o doză de 1.000 mg de 2 ori pe zi, pe stomacul gol. Şi nu ar fi rău să adaugi şi nişte păpădie şi armurariu. Ambele ar trebui luate sub formă de tincturi de plante (extract lichid) în formă standard. Consultă-te cu medicul pentru o administrare personalizată şi pentru a-ţi recomanda durata tratamentului.
Crăpăturile de la colţurile gurii (cheilită) pot fi semnul atacului radicalilor liberi asupra sistemului metabolic, numit metilare, care poate indica o boală de inimă în formare, cauzată probabil de candida. Ia 50 mg de complex vitamina B care include acid folic şi vitamina B12 şi verifică-ţi nivelul de fier şi B12 din sânge, la următorul consult.
Ulceraţiile de la nivelul gurii sunt adesea un semn că radicalii liberi inflamatori provoacă distrugerea ţesuturilor proteinelor. Foloseşte puterea antioxidantă a aminoacizilor l-glutamină şi l-lizină (500 mg din fiecare de 2 ori pe zi, pe stomacul gol).
Dacă simţi o diminuare a gustului sau a mirosului, poate fi vorba despre acumularea de radicali liberi, din cauza alergiilor şi eliberării constante de histamină. Ia nişte suplimente de zinc, pentru a-i ajuta pe ceilalţi antioxidanţi să elimine inflamaţia.
Îţi sângerează gingiile frecvent? Probabil nu foloseşti îndeajuns de mult aţa dentară. Pe de altă parte, radicalii liberi pot sta la originea unei infecţii cronice. Ia uimitorul antioxidant coenzima Q10 şi nu uita nici de vitamina C. Şi aceasta îţi poate ajuta gingiile inflamate.
Inflexibilitatea degetelor ar putea fi rezultatul atacului radicalilor liberi care provoacă artrita. Te vor ajuta antioxidantul MSM (metilsulfonilmetan – 1.000 mg de 2 ori) împreună cu vitamina B6 (100 mg pe zi).
Dacă temperatura corpului tău este ridicată sau scăzută în mod cronic, probabil este vorba despre glanda tiroidă, semn că sistemul tău imunitar este atacat de radicalii liberi. Poate răspunde la o creştere a aportului de vitamina A. Cafeaua, vinul roşu şi ciocolata îţi pot face bine! Introducerea acestora (cu moderaţie) într-un regim alimentar echilibrat, te poate menţine în afara “punctului de fierbere”, întrucât toate acestea îţi amplifică protecţia antioxidantă.
O linie diagonală adâncă de-a lungul lobului urechii a fost recunoscută de mult ca semn al unor potenţiale probleme cardiace. Protejează-te de bolile cardiovasculare cu ajutorul puterii antioxidante a vitaminelor A, C şi E şi seleniu – aşii terapiei cu antioxidanţi. Adaugă şi CoQ10 la acest amestec şi vei fi bine protejat.