Apa consumată din recipiente din cupru: beneficii şi efecte adverse

Află cât este de benefică această practică şi ce riscuri ascunde.
  • Publicat:
Apa consumată din recipiente din cupru: beneficii şi efecte adverse
FOTO: shutterstock / Apa consumată din recipiente din cupru: beneficii şi efecte adverse
Un nou trend care presupune depozitarea apei în recipiente de cupru a devenit popular în ultima perioadă, fiind un sistem din medicina holistică din India. Dar cât este de benefică şi sigură această practică pentru sănătatea organismului?

Apa depozitată în recipiente din cupru

Apa care conţine cupru nu este o băutură pe care să o găseşti pe rafturile magazinelor, ci este una pe care o poţi prepara acasă prin stocarea apei în recipiente din curpu. Este recomandat să consumi zilnic 10 miligrame de cupru, deoarece o cantitate mai mare poate reprezenta un real pericol pentru sănătate. Cuprul joacă un rol esenţial în organism, acesta ajutând la producerea energiei, ţesutului conjunctiv şi menţinerea sistemului creierului. Se regăseşte în nuci şi seminţe, cartofi, produse din cereale integrale şi ciocolată neagră şi, atât deficitul, cât şi excesul de cupru pot fi o critice pentru sănătatea organismului.

Beneficii

Se presupune că apa din recipientele de cupru oferă multiple beneficii, inclusiv pentru inimă şi creier, sistem imunitar, îmbătrânire sau pierderea în greutate, deşi este greu de crezut că apa consumată în acest fel poate avea toate aceste efecte.
 

Efecte antibacteriene 

 
Unul dintre efectele susţinute de ştiinţă esre efectul antibacterian. Atât noile dovezi, cât şi cele vechi sugerează că cupru poate fi folosit pentru purificarea apei sau ca sistem de sterilizare, recomandate de tehnicile Ayurveda, iar asta pentru că se estimează că 1 miliard de oameni nu au acces la apă potabilă. Apa contaminată poate conţine cantităţi considerabile de bacterii precum Vibrio cholerae, Shigella flexneri, Escherichia coli şi Salmonella typhimurium care pot cauza diareea, una dintre principalele cauze de deces în ţările mai puţin dezvoltate. Dacă depozitezi apa în recipiente de cupru acestea pot ucide bacteriile dăunătoare

Potenţiale efecte adverse

Expunerea pe termen lung la doze mari de cupru poate fi toxică, iar ca simptome pot apărea starea de greaţă, vărsăturile, durerile abdominale şi diareea. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă nu mai mult de 2ml de cupru per litrul de apă. Astfel te asiguri că nu vei consuma mai mult de 10mg de cupru pe zi.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult