Apele minerale si proprietatile lor terapeutice

Apele minerale au numeroase beneficii si pot fi folosite in afectiuni ale aparatului locomotor sau ale cailor respiratorii, de bolnavii de reumatism sau de persoanele care au nevoie de recuperare.
  • Publicat:
Apele minerale si proprietatile lor terapeutice

Izvoarele de ape minerale sunt extrem de cautate pretutindeni. Trecand prin straturile succesive cu continut variat de diverse substante, apa spala si dizolva anumite minerale si saruri solubile. In plus, apele minerale pot sa contina anumite substante organice si bioactive sau gaze dizolvate. Din aceste motive, apele minerale uint utile in cure interne sau externe.

De aceste cure cu ape minerale beneficiaza cei cu afectiuni ale aparatului locomotor sau ale cailor respiratorii, bolnavii de reumatism sau cei care necesita cure de recuperare dupa traumatisme sau interventii chirurgicale.

Apele minerale pot actiona impotriva carentei de saruri minerale, in ele existand mari depozite de calciu, magneziu, si chiar fluor. De asemenea contin si oligoelemente care sunt foarte bine asimilate de organism, asemeni sulfatillor ce le confera virtuti diuretice si laxative.

Apele minerale: indicaţii

Apele minerale folosite in cure interne vindeca sau amelioreaza boli digestive, normalizeaza functiile gastrointestinale, actioneaza in procesele inflamatorii ale aparatului uro-genital. Apele carbogazoase sunt un stimulent, imbunatatind peristaltismul stomacului si intestinului, maresc sau scad, dupa caz, aciditatea gastrica, stimuleaza circulatia la nivelul stomacului si al ficatului. O alta functie de maxima importanta a apelor minerale este lichidarea foamei de oxigen la nivelul tesuturilor, ameliorind rezistenta organismului la boli.

Alte utilizari ale apelor minerale

Cosmeticienii s-au straduit sa asigure hidratarea, hranirea si mineralizarea corespunzatoare a pielii si, pe aceasta cale, a intregului organism. Desigur, metoda clasica o reprezinta baile, mastile si compresele cu apa minerala. Pe langa acestea, au fost inventate spray-uri cu apa minerala, care se pulverizeaza pe fata, pe maini si pe gat. Procedeul este salvator in zilele toride, caci hidrateaza masiv pielea, exact in zonele cele mai expuse la intemperii. Un alt procedeu, la fel de simplu si eficient, este stergerea fetei si a gatului cu cubulete de gheata, obtinute prin congelarea apei minerale. Gheata mareste tonusul pielii si accelereaza circulatia capilara la nivelul ei, iar apa minerala topita din cubuletele de gheata hidrateaza pielea.

Romania are o treime din izvoarele termale si minerale din Europa. Efectul vindecator al acestor izvoare a fost dovedit stiintific si acest lucru face ca multe statiuni balneoclimaterice sa fie recunoscute pe plan international.

Indicatii terapeutice ale apelor minerale

– boli ale aparatului locomotor si ale sistemului nervos periferic, sechele dupa traumatisme ale aparatului locomotor
– afectiuni ale aparatului respirator
– afectiuni ginecologice cronice
– diabet zaharat incipient
– intoxicatii cu metale grele
– boli digestive
– afectiuni ale ochilor
– sindrom supraponderal

Contraindicatii ale apelor minerale

Persoanelor ce tin un regim strict in privinta sarii nu le este indicata cura cu ape minerale. Acestea fiind bogate in sodiu sunt contraindicate in caz de hipertensiune arteriala si femeilor ce sufera de retentie de apa. In schimb este indicata intr-o mica masura vara, dupa un efort fizic mare, caci compenseaza pierderile de apa datorate transpiratiei.  

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Depresia
Depresia