Cu rapoarte despre creșterea ratelor de cancer la persoanele mai tinere circulând în ultimii ani, este normal să te întrebi ce poți face pentru a-ți reduce riscul. Dar ce-ar fi dacă, făcând câteva ajustări în rutina ta zilnică, ai putea ajuta semnificativ?
Cercetările noi arată că aproape jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite prin schimbări ale obiceiurilor de viață.
Ce spun cele mai recente studii despre cancer
Un studiu publicat în CA: A Cancer Journal for Clinicians a analizat 30 de tipuri de cancer și 18 factori de risc care ar putea fi modificați prin obiceiuri de viață. Aceștia au inclus fumatul, greutatea corporală, consumul de alcool, dieta nesănătoasă, lipsa exercițiilor fizice, expunerea la soare și omiterea testelor de depistare a cancerului, printre altele.
Studiul a analizat date din 2019 și a constatat că acești factori de stil de viață au fost legați de peste 700.000 de cazuri noi de cancer și de peste 262.000 de decese în rândul adulților cu vârsta de 30 de ani și peste. Aceasta înseamnă că aproximativ 40% din toate cazurile de cancer și 44% din toate decesele cauzate de această maladie la adulții de peste 30 de ani din SUA au fost atribuibile factorilor de risc studiați.
Fumatul și utilizarea tutunului sub diferite forme
Riscul de cancer pulmonar crește odată cu numărul de țigări fumate pe zi și cu durata de viață a fumatului. Cercetările au arătat că peste 50 de substanțe chimice cancerigene sunt legate de acesta, spune Dr. Awkar-Lazo, unul dintre autorii studiului. Potrivit studiului, fumatul a fost principalul factor de risc pentru cancer, contribuind la aproape 20% din toate cazurile de cancer și la 30% din toate decesele cauzate de cancer.
Dieta
Un plan de alimentație bogat în carne roșie și procesată este asociat cu carcinogeneza (formarea cancerului) și deteriorarea ADN-ului prin substanțele chimice care sunt adăugate cărnii procesate pe post de conservanți, spune Dr. Awkar-Lazo. „În plus, carnea roșie este bogată în fier hem, care poate contribui la carcinogeneză,” spune ea. Pe de altă parte, o dietă bogată în legume și fructe, cum ar fi dieta mediteraneană, s-a dovedit a preveni formarea cancerului, spune ea.
Consumul de alcool
Cercetările au arătat o asociere între consumul excesiv de alcool și anumite tipuri de cancer, în special în cavitatea bucală, faringe, laringe, esofag, ficat, colorectal și sânul feminin, spune Dr. Awkar-Lazo. Etanolul și acetaldehida, produsele primare ale ingestiei de alcool, s-au dovedit a fi cancerigene, adaugă ea.
Inactivitatea fizică
Există dovezi puternice că activitatea fizică reduce riscul de cancer al vezicii urinare, sânului, colonului, endometrului, esofagului și stomacului, spune Dr. Awkar-Lazo. Totuși, există informații limitate despre cum variază asocierea între activitatea fizică și cancer în funcție de tipul de cancer.
Obezitatea
Cercetările arată că excesul de grăsime corporală crește riscul pentru multiple tipuri de cancer, inclusiv colorectal, esofagian, renal, pancreatic, postmenopauzal la sân și cancerul uterin la femei, spune Dr. Awkar-Lazo. „Încă nu este clar cum obezitatea crește acest risc, dar se crede că se datorează inflamației cauzate de grăsimea viscerală care duce la carcinogeneză,” explică ea.
Lumina ultravioletă
Expunerea excesivă la radiațiile UV țintește direct ADN-ul celular și provoacă deteriorarea acestuia, spune Dr. Awkar-Lazo. „Radiațiile ultraviolete de la soare sunt cauza principală a cancerului de piele, dar expunerea excesivă la lumina UV de la paturile de bronzat este, de asemenea, dăunătoare,” subliniază ea. Riscul este cel mai mare la persoanele cu tonuri de piele mai deschise.
Sursă foto: envato