Are sau nu mierea termen de valabilitate? Cât timp este sigură spre consum

Mierea este un aliment de bază în orice bucătărie, care poate fi consumat în siguranță pentru mult timp. Are mierea, însă, vreun termen de valabilitate?
  • Publicat:
Are sau nu mierea termen de valabilitate? Cât timp este sigură spre consum

„Compoziția mierii depinde de specia de albine care o produce”, a declarat pentru Live Science Kantha Shelke, cercetător în domeniul alimentar la Universitatea Johns Hopkins.

După colectarea nectarului din flori, albinele transformă zaharoza, un amestec complex de glucoză și fructoză, în zaharuri simple foarte concentrate.

Deși mierea este alcătuită în principal din zaharuri, ea conține și enzime, minerale, vitamine și acizi organici.

Mierea conține, de asemenea, compuși flavonoizi și fenolici, care sunt cunoscuți ca fiind antiinflamatori și antioxidanți. Acești compuși sunt responsabili pentru proprietățile medicinale ale mierii.

Ce termen de valabilitate are mierea?

Ce termen de valabilitate are mierea?

Mierea de albine nu expiră și nu se strică în sensul tradițional, dar se poate cristaliza sau poate fermenta în timp. Depozitarea și manipularea corespunzătoare pot ajuta la menținerea calității și la prelungirea termenului de valabilitate.

Astfel, este important să verifici data de expirare de pe ambalajul de miere înainte de a o cumpăra. Deși mierea poate fi sigură pentru consum timp de mai mulți ani, unele mărci de miere pot avea o dată de expirare mai scurtă decât altele.

De ce rezistă mierea atât de mult?

Mierea naturală, conservată corespunzător, nu se va strica. De fapt, arheologii au găsit miere veche de mii de ani în mormintele egiptene antice și era încă bună pentru consum. Această descoperire dovedește că mierea poate fi conservată foarte mult timp. Dacă aceasta e stocată în recipiente sigilate, poate rămâne stabilă timp de decenii și chiar secole.

Motivul longevității magice a mierii constă în compoziția sa biologică. Datorită conținutului sporit de zahăr și a pH-ului scăzut, organismele care pot strica mâncarea nu vor supraviețui în miere.

Este important ca mierea să fie naturală și sigilată corespunzător pentru a rezista în timp. Dacă va fi expusă la umiditate, aceasta își va reduce semnificativ termenul de valabilitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”