Ce-i mai rău? Tartrul sau caria dentară? Tartrul, spun cei mai mulţi medici dentişti pentru că poate duce inclusiv la pierderea rădăcinii dentare. Şi, apropo, nu puteţi să scăpaţi de tartru deoarece se formează inclusiv din salivă.
O igienă orală precară – iată cauza generală a formării tartrului. Parţial corect. Periajul de 2 ori pe zi, în unghi de 45 de grade şi cu cel puţin 8 mişcări pe fiecare dinte elimină din placa bacteriană care se va lipi de tartru. Dar această depunere periculoasă se formează în special cu ajutorul salivei, iar fără salivă, digestia nu poate funcţiona.
Aşadar tartru înseamnă săruri de calciu din salivă şi din alimentaţie plus placa bacteriană. Tartrul se fixează mai ales pe dinţii imperfecţi, înghesuiţi. Este un argument pentru părinţi să aibă grijă să-şi obişnuiască copiii cu alimente tari. După 3 ani, când deglutiţia este perfect controlată de către creier, copilul trebuie lăsat să mănânce dintr-un măr tare, să mănânce carne tare, din care să tragă.
În felul acesta, forţele masticatorii din interiorul cavităţii bucale determină maxilarul să crească. Iar un maxilar suficient de larg împiedică apariţia înghesuirilor dentare după 6 ani, când încep să erupă dinţii definitivi. Tartrul preferă şi cariile, aşadar este încă un argument să mergeţi la dentist şi să le eliminaţi.
Se mai depune cu predilecţie pe dinţii care nu au vecin opus. De asemenea, dacă aveţi lucrări dentare, aparate pentru îndreptat dinţii, implante trebuie să ştiţi că şi acestea atrag tartrul. În cazul în care aveţi lucrări dentare, mergeţi la detartraj o dată la 4 luni şi nu o dată la 6 luni.
Periuţa de dinţi se schimbă la 3 luni. Există aproape tot atâtea tipuri de periuţe câte tipuri de paste de dinţi. Indiferent ca optezi pentru o periuta electrica sau manuala, important este sa se asigure o curăţare eficientă a dinţilor.
Pentru că tartrul are o structură poroasă, placa bacteriană nou apărută se adună în porozităţi şi se mineralizează. În felul acesta, tartrul apasă pe gingie, o determină să se retragă şi să sângereze. Şi destabilizează rădăcina dintelui iar, în stadii tardive, aceasta cade.
Ca să îndepărtaţi aceste depuneri, mergeţi la stomatolog. Tartrul se depune cu predilecţie deasupra gingiilor şi se elimină cu ultrasunete, laser ori cu instrumente mecanice. Tartrul situat sub gingie se elimină mecanic. Ulterior, medicul dentist vă face un periaj cu paste speciale care elimină ultimele depuneri.
Nu vă lăsaţi păcălit de instrumente pe care, aparent, le puteţi folosi acasă pentru îndepărtarea tartrului. Se poate să vă afectaţi iremediabil gingia şi să faceţi infecţii. Nu vă lăsaţi păcăliţi nici de faptul că unele paste de dinţi promit eliminarea definitivă a tartrului, deoarece este imposibil. Pasta de dinţi poate să conţină argilă. Este un produs natural, uşor abraziv, ideal pentru igiena dentară, iar coloizii naturali care provin din alge marine sunt surse bune de fluor.
Folosiţi cu încredere aţa de dinţi pentru că vă ajută să îndepărtaţi eficient depunerile situate între dinţi. De asemenea, sunt utile periuţele interdentare. Periajul corect înseamnă să faceţi mişcări verticale pe fiecare dinte. Mişcările verticale se realizează pe suprafaţa anterioară şi posterioară şi vă ajută să împiedicaţi depunerea resturilor în spaţiile interdentare (aşa cum se întâmplă în cazul mişcărilor orizontale).
Pentru acces la măsele, trebuie să vă spălaţi cu gura închisă. Mişcaţi periuţa vertical, blând, de multe ori pe o singură suprafaţă. Dacă menţineţi gura închisă, spălaţi eficient şi molarii situaţi în capătul maxilarului. Periuţa de dinţi se schimbă la cel mult 3 luni. Iar în acest interval, din când în când, se ţine în apă fierbinte. În felul acesta mai anihilaţi din cei 7 milioane de agenţi patogeni care “locuiesc” pe o periuţă normală.
Fructe de pădure, tot timpul anului
Dintre alimentele care vă pot ajuta să nu reţineţi tartrul, căpşunile ocupă primul loc, urmate de celelalte fructe de pădure. Acestea conţin substanţe care neutralizează tartrul. În plus, fructele de pădure au cei mai puternici agenţi antiinflamatori cunoscuţi în natură, un argument să consumaţi cât mai des aceste alimente, inclusiv pentru protecţia gingivală. În afara sezonului, consumaţi fructe de pădure congelate sau conservate în miere.