Sunt anumite alimente și băuturi care te pot ajuta să amelioreze arsurile minore de pe cerul gurii, în timp ce altele pot înrăutăți această problemă. Nu doar pielea de pe corp poate suferi arsuri, ci și cea din cavitatea orală. O mușcătură dintr-o felie de pizza fierbinte îți poate arde cerul gurii sau limba, la fel și prima gură de cafea. Țesuturile din gură sunt la fel de susceptibile la arsură precum orice altă zonă a corpului, mai ales că vorbim de o piele delicată și sensibilă. Iată cum tratezi arsura pe cerul gurii, dar și ce boli poate ascunde atunci când nu este produsă de ceea ce mănânci sau bei.
Arsurile de gradul I, adică cele minore, care apar pe cerul gurii nu necesită atenție medicală, iar tratarea lor este foarte simplă, cu ajutorul remediilor naturale.
Pentru a ameliora durerea produsă de arsura pe cerul gurii optează pentru un aliment sau o băutură rece sau chiar congelată. De exemplu, bea puțin lapte sau chiar ia o gură de apă rece.
Printre alimentele care te pot ajuta în acest sens sunt:
Între timp, până ce pielea se vindecă, evită alimentele crocante sau cele care au margini ascuțite, pentru că pot agrava starea pielii. De asemenea, evită alimentele fierbinți sau picante
Infecțiile care pot apărea în urma arsurilor minore sunt rare. Cu toate astea, dacă-ți clătești gura cu apă cu sare poți ameliora durerea și poți accelera procesul de vindecare. Ia o jumătate de linguriță de sare pe care să o dizolvi în 250ml de apă călduță și clătește gura de câteva ori pe zi.
Sunt anumite medicamente care te pot scăpa de durere și inflamație, iar printre acestea includem ibuprofen (Advil), acetaminophen (Tylenol) și benzocaină. Asigură-te că urmezi instrucțiunile de pe prospect!
Aloe vera poate „potoli” senzația de arsură și poate fi folosită chiar și pe cale orală. Clătește gura cu extract de aloe vera, suc sau sub formă de gel.
În general, cerul gurii se vindecă după o arsură într-o săptămână, iar pentru a accelera procesul este foarte important să eviți următoarele:
Dacă arsurile de gradul I sunt superficiale și afectează doar primul strat de piele și vin la pachet cu câteva semne și simptome precum roșeață, inflamație minoră și durere, arsurile severe sau de gradul II sau III necesită atenție medicală imediată! Simptomele arsurilor severe includ:
Pe lângă vezicule, mai poți observa prezența unor pungi de puroi atunci când infecția începe să se dezvolte în cavitatea orală.
Mai mult, arsura de gradul III poate afecta nervii din cavitatea orală și poate deteriora ale structuri care nu mai trimit semnale de durere către creier.
În sindromul gurii arse poți simți o senzație de arsură în gură fără să existe o cauză evidentă. Dacă această durere continuă timp de câteva zile sau chiar luni, diagnosticul este acesta.
Printre cele mai comune simptome, sindromul gurii arse include:
Există două tipuri de sindromul gurii arse: Primar, care nu este cauzat de nicio afecțiune medicală și secundar, care are la bază o afecțiune medicală precum:
Foto: shutterstock
Surse: