Astmul bronşic – boala de care suferă 1 milion de români

Ţara noastră este iar campioană – circa 1.000.000 de oameni care suferă de astm bronşic, iar 10% dintre ei au astm sever. Unii nu i-au medicaţia căci uită!
  • Publicat:
Astmul bronşic  – boala de care suferă 1 milion de români
Astmul bronşic – boala de care suferă 1 milion de români, foto 123RF

Schimbările climaterice şi poluarea au impact direct asupra sănătăţii oamenilor şi mai ales a sănătăţii plămânului. Evident calitatea aerului este importantă pentru sănătate.Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă – creşterea continuă a temperaturilor va conduce la creşterea poverii astmului. În România, sunt aproximativ 1.000.000 de oameni care suferă de astm bronşic, iar 10% dintre ei au astm sever – conform datelor puse la dispoziţie de Societatea Română de Pneumologie.

  • În fiecare săptămână, 1 din 5 pacienţi cu astm sever suferă o criză atât de intensă, încât nu poate solicita ajutor
  • Costul total anual al astmului în Europa este estimat la 19,3 miliarde euro 
  • În fiecare an, 30% dintre pacienţi lipsesc de la serviciu / şcoală din cauza unei spitalizări / tratament de urgenţă pentru astm;
  • Absenteismul ajunge, în medie, la 7 zile/an/pacient;
  • Pe 1 pacient din 5, simptomele de astm îl împiedică total să muncească sau să studieze;

Ce este astmul?

Astmul este o boală cronică ce afectează căile respiratorii, nu poate fi vindecată. Momentan dpoate fi ţinută sub control. Scopul tratamentului este reducerea şi prevenirea atacurilor de astm, denumite şi episode sau crize şi care se manifestă prin tuse, dispnee, respiraţie şuierătoare, senzaţie de sufocare, anxietate.

Factori de risc

Fumatul: aproximativ jumătate dintre cazurile noi de astm apar la fumători;
Mediul de la serviciu: astmul ocupaţional apare ca o reacţie la alergeni de la locul de muncă;
Mediul de acasă: praful, acarienii, gândacii (este demonstrat că oamenii care trăiesc în case infestate cu gândaci au de patru ori mai multe şanse să facă astm decât ceilalţi)

Mulţi români bolnavi de astm uită de tratament

Cea mai importantă cauză este uitarea: 49% dintre pacienţi uită să îşi administreze medicaţia zilnic.
Aproape jumătate dintre pacienţi (47%) renunţă la medicaţie când se simt mai bine, cu toate ca astmul este o boală cronică.
Alte motive pentru care pacienţii renunţă la tratament sunt teama de efecte adverse (33%), credinţa că medicamentele sunt inutile (26%), credinţa că medicaţia afectează viaţa de zi cu zi (24%).
40% dintre pacienţi renunţă la medicaţia inhalatorie din motive financiare.

Ce se simte în cazul unei crize de astm?

Cele mai frecvente trei expresii folosite de pacienţi pentru a descrie criza astmatică sunt: lipsa de aer, sufocare şi frică.

Despre astmul sever

Pacienţii cu astm sever au o calitate a vieţii scăzută, au simptome zilnice, fac exacerbări frecvente, se internează des, lipsesc de la şcoală / serviciu, au activitate fizică limitată.
Pentru tratamentul astmului sever se recomandă stabilirea fenotipului în funcţie de care medicul decide un tratament personalizat. Specialiştii au elaborat pentru prima dată la sfârşitul anului 2018 primul GHID dedicat ASTMULUI SEVER şi dificil de tratat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult