Atac de panică, infarct sau COVID? Cum deosebești simptomele

  • Publicat:
Atac de panică, infarct sau COVID? Cum deosebești simptomele
Sursa foto: Shutterstock

Un infarct poate fi de multe ori confundat cu un atac de panică, având în vedere că simptomele sunt similare într-o oarecare măsură. De asemenea, infecția cu noul coronavirus poate prezenta manifestări care simulează un atac de panică, sau invers.

Atacul de panică este definit ca o senzație intensă și bruscă de frică, de pierdere a controlului sau de moarte. Acesta se manifestă prin bătăi puternice ale inimii, tremurături, puls accelerat, tahipnee (accelerarea ritmului de respirație), dureri în piept, greață, amețeală, senzație de sufocare.

Potrivit studiilor, unul din patru americani are cel puțin un atac de panică la un moment dat în viață. Fenomenul în sine nu este periculos, însă persoana afectată cu siguranță așa îl consideră.

Diferențele dintre un atac de panică, un infarct și COVID-19

Simptomele atacului de panică pot persista câteva zeci de minute. Uneori, persoanele care se confruntă cu un atac de panică resimt puternic simptomatologia și ajung la Urgențe crezând, în mod eronat, că au un infarct.

Emoțiile puternice stau de cele mai multe ori la baza unui atac de panică. Însă există și situații când atacul de panică survine fără un stimul de acest gen.

Persoanele care au istoric medical de boli cardiace, hipertensiune arterială, durere și amorțeală în mâna stângă trebuie să solicite de urgență ajutor medical de specialitate dacă prezintă simptome specifice atacului de panică, deoarece există riscul ca boala lor de bază să fie de vină.

Pe durata pandemiei de COVID-19, atacurile de panică au luat amploare, mai ales că simptomatologia infecției cu virusul SARS-CoV-2 poate fi similară multor afecțiuni, printre care și anxietatea.

Dificultatea în respirație, senzația de presiune la nivelul pieptului, ritmul cardiac accelerat sunt semne atât ale COVID-19, cât și ale atacului de panică.

Diferența este că manifestările atacului de panică nu persistă timp de mai multe zile, ci episoadele sunt tranzitorii, bruște, durând maximum câteva minute (10-20 de minute). În schimb, o persoană pozitivă COVID dezvoltă simptomele mai sus menționate treptat, pe zile.

Pentru a fi mai ușor de înțeles diferențele dintre atacul de panică, infarct și COVID, urmăriți simptomele descrise în tabelul de mai jos:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult