Atacul de panică: semne, simptome, cum depășești un episod

Atacul de panică se simte ca atunci când stresul și anxietatea ating cote maxime, iar pe lista simptomelor întâlnim starea de greață, durerea în piept, palpitațiile.
  • Publicat:
Atacul de panică: semne, simptome, cum depășești un episod
Foto: shutterstock

Atacul de panică se simte ca atunci când stresul și anxietatea ating cote maxime, iar pe lista simptomelor întâlnim starea de greață, durerea în piept, palpitațiile, senzația de înecare și dificultatea de a respira. Alte semne mai pot fi tremuratul, amețeala, transpirația și altele. Unele persoane se confruntă doar cu câteva dintre ele, în timp ce altele din păcate le exerimentează pe toate.

În timpul unui atac de panică se instalează brusc frica, dar acest sentiment ține mai puțin de 10 minute. Aceste senzații te fac să crezi că ai un infarct, că-ți pierzi controlul sau chiar că mori. Frica și nesiguranța înrăutățesc starea, iar cheia în toată această situație este să nu lași atacul de panică să-ți provoace panică, pentru că senzațiile se intensifică.

Gândește-te în felul următor: semnele atacului de panică, fie că vorbim de amețeală, dificultatea de a respira sau transpirația în exces, sunt o modalitate prin care corpul se pregătește în fața pericolului, iar în acel moment te concentrezi pe ceea ce simți și îi transmiți corpului senzații somatice. Dacă te-ai confruntat până acum cu un atac de panică, nu ezita să faci o vizită medicului, pentru că poate fi vorba și de o afecțiune medicală precum problemele cardiovasculare, mai ales dacă episoadele sunt frecvente, iar viața ta de zi cu zi este compromisă.

În timp ce simptomele unui atac de panică sunt destul de cunoscute, nu putem spune același lucru și despre cauzele apariției. Poate fi vorba de o predispoziție genetică sau biologică sau alți declanșatori: te afli într-un spațiu închis, dai un examen important etc. În cazul anumitor afecțiuni medicale riscurile se pot accentua. De exemplu, persoanele care suferă de astm au șanse de 4.5 ori mai mari să se confrunte cu un atac de panică, arată un studiu publicat în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Atacul de panică: ce să faci

Schimbă mediul în care te afli

Cel mai simplu lucru pe care-l poți face este să schimbi încăperea. Du-te într-un loc liniștit, într-o cafenea, pe un coridor, într-un birou. Un loc liniștit, cu mai puține lucruri care să te distragă, poate face o mare diferență în privința felului în care te simți. Așează-te, închide ochii și trage adânc aer în piept, apoi expiră.

Vorbește cu tine

Fie că vorbești cu tine în gând sau cu voce tare, este foarte important să descrii ceea ce se întâmplă cu tine. Să reușești să te exprimi atunci când simți un pericol sau o amenințare te face să realizezi că totul este doar o senzație inconfortabilă pe moment și că acest pericol nu este pentru totdeauna.

Imaginează-ți că treci peste

Închide ochii și imaginează-ți cum treci peste acest atac de panică și cum simptomele se ameliorează și revii la viața de zi cu zi. Acest lucru ajută creierul să conștientizeze că este posibil și că poți depăși atacul de panică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult