Aproape o jumatate dintre
persoanele care sufera de alergii sezoniere, la diferite tipuri de
polen (de arbori, ierburi, flori) experimenteaza deja simptomele
neplacute ale rinitei. Mancarimi de nas, gat, urechi si ochi,
stranut repetat, rinoree, lacrimare abundenta – toate aceste
neplaceri explodeaza odata cu instalarea primaverii.
Totusi, specialistii avertizeaza ca exista factori care pot sa
agraveze situatia si sa potenteze simptomele alergice. Astfel,
chiar daca va tineti sub control alergia la polen, consumul
anumitor fructe si legume proaspete, oleaginoase (alune, arahide,
seminte de floarea soarelui etc.) si chiar condimente ar putea
stimula la maximum sistemul imunitar si determina episoade alergice
destul de agresive. Ceea ce se intampla poarta numele de reactie incrucisata si este
cauzata de proteinele continute in aceste alimente.
Pe langa simtpomele traditionale asociate rinitei alergice,
recatiile incrucisate mai pot determina tumefierea buzelor, a
limbii, senzatie puternica de arsura gastroesofagiana, dureri de
stomac, diaree, senzatie de voma. Mai mult decat atat, daca nu se
iau masuri imediate, persoana in cauza poate intra in soc
anafilactic.
Lista alimentelor periculoase include: telina, kiwi,
prunele, piersicile, ciresele, semintele de floarea soarelui,
castravetii, migdalele, alunele, morcovii, perele, merele.
Aveti pofta de oricare dintre acestea? Le puteti consuma fara grija
daca le curatati de coaja sau le preparati termic, intrucat
proteinele responsabile de declansarea reactiei incrucisate sunt
astfel neutralizate. In afara sezonului in care vi se activeaza
alergia la polen, este foarte posibil ca alimentele enumerate mai
sus sa nu va provoace nici un fel de neplaceri.
Intrebati medicul alergolog despre reactiile incrucisate si, ori de
cate ori va simtiti rau, nu ezitati sa-i spuneti acestuia daca
sunteti alergic la polen.
Citeste si: Reactii alergice la care nu v-ati
gandit