Atentie! Boala parodontala netratata poate duce la infract!

Diferitele bacterii implicate in boala parodontala intra in circulatia generala si pot interactiona cu placa de aterom (depozit de grasimi format in peretele unui vas de sange) de la nivelul vasului de sange.
  • Publicat:
Atentie! Boala parodontala netratata poate duce la infract!
Boala parodontala netratata poate duce la infract!

Diferitele bacterii implicate in boala parodontala intra in circulatia generala si pot interactiona cu placa de aterom (depozit de grasimi format in peretele unui vas de sange) de la nivelul vasului de sange. Specii precum Porphyromonas gingivalis pot agrava arteroscleroza care duce in timp la obstruarea coronarelor si aparitia infarctului de miocard.

Boala parodontala este o afectiune cronica care are drept cauza flora microbiana din cavitatea orala. Aceasta afecteaza structurile care mentin dintele sau se localizeaza pe arcada: gingia, ligamentul parodontal si osul alveolar.

Semnele incipiente ale bolii parodontale sunt sangerarile si retractiile gingivale, si pe masura ce boala progreseaza apar dureri, mobilitate dentara, deplasarea dintilor si in final pierderea acestora daca nici un tratament nu este aplicat.

Studiile au aratat ca oamenii cu boala parodontala sunt de cel putin doua ori mai predispusi la boala arteriala coronariana care duce la infarct.

In cazul pacientilor care sufera de diabet, boala parodontala duce la cresterea dificultatii de controlare a glicemiei si implicit la cresterea complicatiilor specifice acestei boli.De asemenea bacteriile pot fi aspirate in plamani si pot cauza pneumonii.

La femeile insarcinate, boala parodontala poate duce la nasterea prematura si la noi nascuti cu greutate inferioara normalei. Este de aceea foarte important, ca toate femeile insarcinate sa-si faca o evaluare parodontala.

„Este foarte important sa intelegem faptul ca bacteriile din boala parodontala pot trece in circulatia generala si pot afecta inima si alte organe. Iata de ce trebuie sa faceti o evaluare parodontala o data pe an si sa tratati boala inca de la aparitia primelor semne, evitand astfel pierderea dintilor, dar si complicatiile care pot afecta starea generala a organismului”, spune dr. Tudor Vaideanu, absolvent al Universitatii René Descartes – Paris si Membru al Societatii Franceze de Parodontologie si Implantologie Orala.

Citeste si:
Tratamentul parodontozei – sigur si modern

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Socializati daca va vreti subtirele!
Socializati daca va vreti subtirele!