În mediul online apar zilnic zeci de mesaje privind pandemia de coronavirus, unele mai fanteziste decât altele. Recent, la urechile mele a ajuns acest text: „La ora 23 se va arunca din avion o substanta peste oras pt coronovirus. Tineti geamurile inchise. Anunta si tu.pe cine stii” – greşelile gramaticale şi de ortografie au fost lăsate intenţionat, îţi vom explica mai jos din ce motiv.
UPDATE: Imediat după apariţia acestui mesaj în mediul online, primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a dat un comunicat de presă în care anunţă că locuitorii din acest sector vor beneficia de o „ploaie de sănătate”: „Coronavirusul COVID 19 va fi combătut începând cu ziua de joi, 02 aprilie 2020, printr-o metodă nouă de dezinfectare: pulverizarea aeriană!”
Din păcate nu sunt precizate detalii menite să le ofere siguranţă oamenilor obişnuiţi, cum ar fi concentraţia substanţei folosite sau eficacitatea acesteia dovedită prin studii ştiinţifice, iar astfel de acţiuni, lipsite de transparenţă, nu fac decât să alimenteze temerile oamenilor.
___________________________________________
La vederea acestui mesaj, cei cu probleme respiratorii sau ipohondrii ar face instant un atac de panică, gândindu-se că vor fi intoxicaţi cu cine ştie de substanţă chimică. Numai că mesajul acesta este unul fals, ca multe altele, de altfel.
Comunicarea de informaţii false se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Mai jos sunt câteva elemente care te pot ajuta să stabileşti veridicitatea unei informaţii:
Contactat de CSID, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române, Bogdan Ghebaur, ne-a declarat următoarele:
„Recomandăm tuturor cetăţenilor să se informeze în această perioadă doar din surse oficiale, de pe site-urile sau paginile de socializare ale instituţiilor implicate în combaterea acestei pandemii, plecând de la pagina Guvernului României, a Ministerului Afacerilor Interne, a Poliţiei Române, a Ministerului Sănătăţii sau a altor structuri implicate în funcţie de domeniul de activitate.
Toate informaţiile care se vehiculează în mediul online pot fi verificate dacă sunt reale prin accesarea acestor pagini. De asemenea, paginile de socializare ne dau posibilitatea să raportăm o ştire atunci când aceasta este falsă. Acesta este un efort comun la care toţi ne putem duce aportul pentru a putea trece cu bine peste această perioadă.”
În concluzie, informează-te din surse oficiale, ignoră ştirile şi mesajele alarmiste şi nu uita că noi, www.csid.ro, avem grijă să primeşti zi de zi noutăţi bine documentate şi articole realizate cu sprijinul medicilor specialişti.