Atenție, părinți și bunici – 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale!

  • Publicat:
Atenție, părinți și bunici - 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale!
Foto: Shutterstock

Odată cu venirea toamnei și debutul virozelor specifice sezonului, multe persoane își refac „stocul” de Paracetamol și iau astfel de comprimate fără să țină cont de indicațiile de pe prospect, punându-și în pericol viața.

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția că 10 comprimate de Paracetamol pot fi mortale, iar în cazul răcelilor la copii nu trebuie depășită niciodată doza recomandată, altfel apar efecte toxice la nivelul ficatului.

Ce indicații are Paracetamolul

Comprimatele cu Paracetamol (acetaminofen) au acțiune analgezică și antipiretică.

Paracetamolul este indicat pentru tratamentul simptomatic al febrei și al durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.

Totuși, nu trebuie să luăm Paracetamol peste doza recomandată, deoarece este foarte toxic pentru ficat. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor.

De aceea nu se recomandă administrarea de Paracetamol la intervale mai mici de 4 ore.

În cazul copiilor, trebuie să reținem că metabolismul acestora este diferit și impune, în consecință, ajustarea dozelor.

La copiii cu vârsta sub 6 ani recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 – 15 mg/kg/la o administrare). Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente. Este necesar un dulap închis. Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului, spune medicul Tudor Ciuhodaru.

Semnele de intoxicație cu Paracetamol

În cazul supradozajului terapeutic sau al intoxicației accidentale cu Paracetamol se impune tratament medical de urgență la spital, chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinice.

Se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric. Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât mai repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic și cu monitorizarea funcțiilor vitale, adaugă medicul.

Potrivit specialistului, simptomele supradozajului cu Paracetamol constau în:

Dozele mari de peste 10 grame într-o singură priză sau dozele de peste 150 mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile.

Cum se administrează corect Paracetamolul

În cazul adulţilor şi adolescenţilor cu vârsta peste 12 ani, doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate Paracetamol 500 mg) la intervale de 4 ore, administrată la nevoie.

Doza maximă recomandată pentru adulţi este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi.

La copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, doza este de 60 mg/kg şi zi, repartizată în prize egale, de exemplu 15 mg/kg şi priză la 6 ore sau 10 mg/kg şi priză la 4 ore.

Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore și nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi!

Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult