Avertismentul lansat de dr. Mihai Craiu: „Se vor umple spitalele de copii!”

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru, a lansat un avertisment cu privire la îmbolnăvirile în rândul copiilor, în perioada următoare.
  • Publicat:
Avertismentul lansat de dr. Mihai Craiu:

Dr. Mihai Craiu a explicat că, în perioada următoare, „se vor umple spitalele de copii”, după începutul noului an școlar, întoarcerea în colectivitate, dar în mod special pentru câteva obiceiuri sănătoase care „ne-au ieșit din reflex”.

„Vom avea mulți copii mici împreună pentru câteva ore zilnic, în interior, în spații de obicei neventilate… pentru că există această spaimă națională că . Și asta se va întâmpla într-un context de relaxare generală (e cald afară, am venit din vacanță, tocmai s-a terminat ultima epidemie de rujeolă, etc, etc). Nu doresc să fiu o Cassandră modernă dar pot să vă spun, de pe acum, că în următoarele săptămâni se vor umple spitalele de copii”, a transmis dr. Mihai Craiu, medic pediatru.

Reputatul medic pediatru a mai explicat că numărul îmbolnăvirilor în cazul copiilor va crește deoarece „nu mai avem reflexul spălatului pe mâini, pentru că nu mai poartă mască decât rare persoane în vârstă și pentru că trimitem copiii bolnavi la școală dacă sunt doar puțin răciți”.

Un risc foarte mare este, potrivit doctorului Craiu, tusea convulsivă (infecția cu Bordetella pertussis) sau „tusea măgărească”, cum i se spune în mod popular.

„Există o îngrijorare la nivel mondial în ce privește evoluția pertussis la copilul mic. În Europa sunt peste 100.000 cazuri confirmate in ultimul an, iar în China în primele luni din 2024 se observă o creștere de 10 ori față de perioada similară din 2023. (…) Transmit acest semnal în contextul în care în ultima jumătate de an am consultat mai mulți copii cu tuse convulsivă decât în toți cei 35 de ani de când sunt medic”, a transmis dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, într-o postare pe Facebook.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”