Avortul poate duce la infertilitate? Adevărul despre întreruperea de sarcină și capacitatea de a avea copii

Avortul poate duce la infertilitate? Adevărul despre întreruperea de sarcină și capacitatea de a avea copii
Sursa foto: Shutterstock

Multe femei tinere se tem că după unul sau mai multe avorturi planificate (întreruperi de sarcină) ar putea risca să se confrunte mai târziu cu infertilitate și, prin urmare, să nu mai poată avea copii atunci când își doresc și își propun acest lucru. 

Din fericire, răspunsul la întrebarea „Avortul poate duce la infertilitate?” are un răspuns simplu: NU. Există însă și situații, rare ce-i drept, când un avort realizat pe cale chirurgicală poate lăsa anumite cicatrici în cavitatea uterină, ceea ce crește probabilitatea ca o femeie să sufere un avort spontan și să aibă probleme de concepție în viitor. De asemenea, e important de subliniat că avorturile spontane repetate – deci nu cele planificate, induse medicamentos sau chirurgicale – pot semnala o problemă care necesită atenție medicală din partea unui specialist în infertilitate.

Aflăm mai multe detalii despre riscul de infertilitate în caz de avort, dar și invers – despre riscul de avort în caz de infertilitate –, de la dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate.

Citește și: Bolile autoimune și infertilitatea – 4 afecțiuni care te împiedică să rămâi însărcinată

Tipuri de avort planificat

Întreruperea de sarcină sau avortul planificat constă în renunțarea voluntară la sarcină, din diferite motive. Acest tip de avort poate fi de două feluri, în funcție de cât de avansată este sarcina.

Astfel, o femeie poate lua decizia de a face avort indus de medicamente (atenție, nu este vorba despre pastila de a doua zi!). Aceste pastile pentru întreruperea de sarcină se eliberează cu prescripție de la medic și numai dacă vârsta gestațională este mai mică de 9 săptămâni.

Desigur, înainte de efectuarea acestei proceduri, este obligatoriu un consult ginecologic complet, precum și o ecografie pentru a determina vârsta sarcinii și pentru excluderea unei sarcini extrauterine sau a altor condiții medicale care contraindică avortul medicamentos.

De asemenea, după administrarea pastilelor abortive, pacienta trebuie să revină la control pentru ca medicul să se asigure că avortul este complet și că au fost eliminate toate produsele de concepție.

În cazul în care se constată că avortul este incomplet sau dacă vârsta gestațională este de peste 9 săptămâni, dar mai mică de 14 săptămâni, se poate lua decizia efectuării unui avort chirurgical. 

„În funcție de particularitățile pacientei, medicul poate practica aspirația sub vid, dilatarea și evacuarea sau avortul prin inducție. Când avortul se efectuează într-un mediu medical curat și sigur, procedurile nu vor afecta fertilitatea. Însă pot apărea complicații dacă avortul este realizat într-un stadiu avansat al sarcinii, cum ar fi sângerările masive care necesită transfuzii, infecțiile – netratate, acestea pot duce la boala inflamatorie pelvină, o cauză frecventă de infertilitate și sarcină extrauterină – sau lezarea uterului ori a vezicii urinare. Orice cauzează inflamații în uter are potențial de a afecta fertilitatea”, spune dr. Andreas Vythoulkas.

Citește și: Când devine FIV singura opțiune pentru obținerea unei sarcini

Ce este sindromul Asherman, survenit după avortul chirurgical

O complicație rară care poate crește riscul de infertilitate sau de avort spontan după efectuarea avortului chirurgical este sindromul Asherman, care constă în dezvoltarea unor cicatrici sau aderențe în cavitatea uterină care determină micșorarea spațiului din uter.

„Riscul de a dezvolta această afecțiune este mai mare și dacă ai suferit o histeroscopie, o operație cezariană sau nu ai urmat un tratament corect pentru boala inflamatorie pelvină sau cervicită (inflamația colului uterin). De asemenea, radioterapia în tratamentul cancerului de col uterin poate favoriza apariția sindromul Asherman”, adaugă medicul.

Printre semnele ce pot sugera existența acestui sindrom – deși sunt cazuri când afecțiunea este complet asimptomatică – se numără:

  • Crampele puternice în zona pelvină (sub buric)
  • Hipomenoreea (cantitate mică de sânge menstrual)
  • Metroragia (sângerare uterină anormală care are loc în afara menstruației)
  • Amenoreea (lipsa menstruației)
  • Dificultăți în a rămâne însărcinată sau de a duce sarcina la termen (avorturi spontane)

Pentru a stabili diagnosticul de sindrom Asherman, medicul va recomanda efectuarea unor investigații precum ecografia transvaginală, histeroscopia sau ecografia cu soluție salină (sonohisterografia).

„Din fericire, există mai multe opțiuni de tratament pentru sindromul Asherman. Acestea pot consta în îndepărtarea chirurgicală a zonelor cicatriciale și montarea unui balon intrauterin pentru o anumită perioadă, terapie hormonală adjuvantă sau folosirea unor substanțe antiadezive pe bază de acid hialuronic. Totuși, trebuie menționat că sarcina obținută după tratamentul chirurgical al sindromului Asherman este una cu risc obstetrical crescut și trebuie monitorizată îndeaproape de medicul curant”, adaugă dr. Vythoulkas.

Citește și: Analiza 2 în 1 – depistează și elimină fibroamele uterine

Avorturile spontane repetate, un motiv să te adresezi specialistului în infertilitate

Dacă până acum am vorbit despre întreruperea de sarcină și riscul de infertilitate, acum este momentul să schimbăm optica. Și anume – poate infertilitatea, sau mai precis cauzele acesteia, să ducă la avort spontan? Ei bine, de data aceasta răspunsul este DA.

În cazul în care ai trecut în mod repetat prin experiența dureroasă mai ales din punct de vedere psihologic a avortului spontan survenit în primele 12 săptămâni de sarcină, ia în calcul vizita la specialistul în infertilitate – poate fi semnul că există o problemă ce îți afectează fertilitatea!

Există numeroase cauze ce pot determina declanșarea avortului spontan (pierderea sarcinii). Printre acestea se numără:

  • Tulburările de coagulare a sângelui (sindromul antifosfolipidic)
  • Tulburările genetice (anomaliile cromozomiale)
  • Infecții (boli cu transmitere sexuală, toxoplasmoză, Listeria, rubeola etc.)
  • Anomalii ale uterului (uter bicorn în formă de inimă, septat sau dublu)
  • Sindromul ovarelor polichistice
  • Fibromul uterin
  • Boli de tiroidă sau diabet, care nu sunt corect tratate

„Astfel de patologii pot fi însă tratate în mare parte, așa că odată rezolvate fertilitatea poate fi restabilită și riscul de avort spontan este mult mai redus. Dacă pierderile repetate de sarcină au la bază cauze genetice, există și în acest caz soluții. Spre exemplu, se poate recomanda testarea preimplantare a celulelor extrase din embrionii obținuți prin fertilizare in vitro prin metoda PGT. În acest mod sunt selectați doar embrionii fără anomalii genetice (euploizi), care au cele mai mari șanse de a se dezvolta într-o sarcină sănătoasă”, detaliază dr. Andreas Vythoulkas.

În concluzie, întreruperea de sarcină nu duce la probleme de fertilitate decât rareori, mai ales când vorbim despre avortul realizat pe cale chirurgicală, într-un stadiu avansat al gestației sau în condiții necorespunzătoare. În schimb, avortul spontan recurent (deci pierderile repetate de sarcină) este un semn că vizita la medicul specialist în infertilitate nu mai suportă amânare – trebuie descoperită și tratată cauza care te împiedică să duci la bun sfârșit sarcina.

Citește și: Întreruperea de sarcină, marea încercare a unei femei

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult