Avortul spontan reprezintă pierderea spontană a unei sarcini înainte de a 24-a săptămână. Cele mai multe avorturi spontane apar în primul trimestru de sarcină.
În unele cazuri, se întâmplă atât de repede încât avortul se produce înainte ca sarcina să fie confirmată.Simptomele unui avort spontan variază, în funcție de stadiul sarcinii. Mai multe despre simptome, tratament și diagnostic explică medicul Ruxandra Cigăran, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Potrivit medicului Ruxandra Cigăran, cele mai frecvente simptome sunt: sângerări vaginale, pierdere vaginală de lichid amniotic sau țesut, dureri pelviabdominale severe sau crampe, dureri de spate ușoare până la severe. Dacă, din punct de vedere clinic și ecografic, se pune diagnosticul de sarcină oprită din evolutie sau avort spontan medicul evidențiază următoarele opțiuni de tratament:
Evacuarea spontană a sarcină, adică pacienta trebuie să aștepte ca avortul să progreseze în mod natural. Acest lucru se poate întâmpla doar în cazul în care pacienta nu prezintă sângerare abundentă sau semne de infecție și este compliantă, explică medicul.
De obicei, acest lucru se întâmplă în câteva săptămâni, chiar până la trei sau patru săptămâni și tocmai din acest motiv poate fi un moment dificil din punct de vedere emoțional. Dacă totuși nici după acest interval nu se produce avortul spontan atunci medicul poate recomanda un tratament medical sau chirurgical, explică specialistul.
Dacă se preferă să se accelereze procesul sau dacă expulzia produsului de concepție nu s-a produs singură, medicamente specifice pot ajuta procesul de expulzie al sarcinii. Tratamentul se adinistreaza după consult de specialitate și conform recomandărilor medicului. Pentru aproximativ 70-90% dintre femei, acest tratament funcționează în decurs de 24 de ore.
O altă opțiune este o procedură chirurgicală numită dilatare și chiuretaj aspirativ. Termenul sună destul de complicat pentru multe paciente, însă complicațiile sunt, de obicei, rare.
Acestea totuși există, iar pacienta trebuie informată asupra lor. Complicațiile pot include: perforație uterină, sângerare abundenta, infecție, deteriorarea țesutului conjunctiv al colului uterin sau a peretelui uterin. Aceste pot conduce, ulterior, la cicluri menstruale anormale, absente sau dureroase, avorturi spontane viitoare și infertilitate.
De asemenea, trebuie să știți că tratamentul chirurgical este necesar dacă aveți un avort spontan însoțit de sângerări abundente sau semne de infecție, a mai explicat medicul Ruxandra Cigăran.