Awake craniotomy – Tehnica de anestezie cu pacientul treaz, folosită în intervenţii neurochirurgicale la un spital din Bucureşti

La Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti se desfăşoară intervenţii neurochirurgicale la care se foloseşte anestezia cu pacient treaz numită awake craniotomy.
  • Publicat:
Awake craniotomy - Tehnica de anestezie cu pacientul treaz, folosită în intervenţii neurochirurgicale la un spital din Bucureşti

De curând la Spitalul Clinic Colentina, un pacient de 35 de ani, cu diagnosticul de “Proces expansiv intracranian temporal stâng”  a avut o intervenţie neurochirurgicală la care s-a folosit anestezia cu pacient treaz, cunoscută şi sub numele de “Awake craniotomy”. Această tehnică anestezică  permite testarea şi păstrarea funcţiei limbajului, abilităţilor de recunoaştere facială şi funcţiei motorii în timpul desfăşurării operaţiei pe creier. Echipa a fost coordonată de Dr. Lelia Iliescu, medic primar anestezie terapie intensivă.

Cum se desfăşoară o intervenţie cu tehnica ”awake craniotomy”? “Pacientul a primit iniţial anestezie generală intravenoasă totală prin intermediul unor sisteme automate. Au fost montate cateterul arterial şi venos central ghidat ecografic şi ECG, cu monitorizare avansată ce presupune monitorizarea presiunii arteriale invazive, volumului intravascular, electroencefalogramei. A fost setată neuromonitorizarea şi neuronavigaţia, apoi a început intervenţia chirurgicală. Când s-a ajuns la formaţiunea ce urma a fi extirpată, în acest caz localizată în vecinătatea centrului vorbirii, adică după aproximativ 30 minute, pacientul a fost trezit. Pe parcursul intervenţiei neurochirurgicale propiu-zise, ce a durat 4 ore, pacientul a fost treaz, foarte cooperant şi a efectuat diferite teste de recunoaştere a obiectelor şi persoanelor, în vederea stabilirii marginilor de rezecabilitate, în condiţii minim invazive, astfel încât pacientul să nu rămână cu deficite de vorbire„ a declarat dr. Lelia Iliescu, Şef secţie ATI I.

anestezie cu pacient treaz la spitalul colentina

Tehnica de anestezie cu pacientul treaz asigură confortul pacientului

Acest tip de intervenţii presupun o pregătire temeinică şi o relaţie bazată pe încredere între pacient şi medici. ”Este, din punctul meu de vedere, cel mai spectaculos tip de anestezie, însă nu numai perioada intraoperatorie este importantă, ci este foarte importantă pregătirea preoperatorie, stabilirea unei relaţii de încredere anestezist – pacient, precum şi urmărirea postoperatorie. Scopul acestui tip de anestezie este asigurarea siguranţei şi confortului pacientului, condiţiilor speciale de relaxare a creierului şi facilitarea testărilor în condiţii de cooperare maximală.” a mai adăugat dr. Lelia Iliescu, Şef secţie ATI I.

Astfel de operaţii presupun echipe multidisciplinare şi aparate performante

Secretul reuşitei în acest tip de intervenţii este echipa completă ce cuprinde medici neurochirurgi specializaţi, neuroanestezişti, neurologi cu specializare în electrofiziologie, alături de asistenţi medicali cu pregătire şi experienţă în aceste tehnici. La aceasta se adaugă accesul continuu la CT şi RMN performante, Doppler transcranian, EMG, EEG, terapie neurointensivă cu linie de gardă. Colaborarea interdisciplinară conduce la depăşirea limitelor neurochirurgicale. Folosirea de astfel de tehnici moderne care permit rezecţii în zone esenţiale din punct de vedere funcţional, conduce la minimalizarea riscului de tulburări neurologice, crescând calitatea vieţii pacienţilor.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News