Primăvara aduce multe beneficii organismului, de la o expunere mai mare la soare la posibilitatea de a sta mai mult timp în aer liber, toate ne ajută să avem un tonus mai bun și o imunitate mai puternică.
Însă, ca orice lucru bun, și primăvara are partea ei de riscuri specifice, cum ar fi o nouă afecțiune la care suntem expuși: babesioza.
Mai des întâlnită în rândul animalelor, babesioza poate afecta și oamenii. Parazit ce se reproduce în hematii, Babesia este asemănătoare malariei și provoacă anemie hemolitică.
Transmis de regulă prin vectori, precum căpușele, acest parazit mai poate fi transferat la om și prin transfuzii sanguine.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, unul dintre cei doi cățeluși pe care îi am a devenit brusc apatic și nu a mai vrut să mănânce. Când am ajuns cu el la clinica veterinară, am descoperit că eram unul dintre zecile de cazuri de babesioză cu care medicii veterinari au început deja să aibă de-a face; numai în acea zi, urmau să fie internați încă vreo trei câini infectați.
Asistenta mi-a spus panicată: „Avem deja o pandemie de babesioză și, din păcate, mulți dintre câini ajung prea târziu și le este letală.”
În doar câteva ore, babesioza le poate afecta animalelor rinichii (până la cauza insuficiență renală), ficatul și inima.
Noi am fost un caz fericit, dar ceea ce vreau să spun este că această pandemiei de babesioză în rândul animalelor a apărut în primul rând pentru că iarna care tocmai a trecut a fost foarte blândă, iar recomandarea generală care funcționa până acum – de a le administra animalelor fie medicamente, fie picături pentru deparazitare internă și externă de la începutul primăverii până toamna – nu mai este valabilă.
Se pare că, odată cu schimbările climatice, trebuie să protejăm animalele și să ne protejăm pe noi împotriva mușcăturilor de căpușe chiar și pe timpul iernii.
Așadar, atunci când vorbim despre riscurile la care sunt supuse animalele, primele semne care apar sunt:
În cazul oamenilor, există două tipuri de reacții: babesiozele asimptomatice sau paucisimptomatice și cele simptomatice. În al doilea caz, pacienții prezintă febră în stadiu moderat și semnale specifice anemiei.
În ceea ce privește babesioza simptomatică și cazurile grave, pacienții vor resimți efecte asemănătoare malariei, precum: stări febrile până la 40 de grade Celsius, anemie puternică, frisoane. Până la insuficiență a diferitelor organe.
Cei mai afectați pot fi cei foarte tineri, foarte bătrâni, persoanele a căror splină a fost îndepărtată chirurgical sau celor imunodeprimați.
Atât în cazul animalelor, cât și în ceea ce ne privește pe noi oamenii, trebuie să mergem la doctor cât mai repede, imediat cum bănuim că unul dintre simptomele pe care le avem poate avea vreo mică legătură cu babesioza.
Este poate una dintre puținele afecțiuni la care timpul, chiar și cel mai scurt, poate face diferența între viață și moarte.
Atât la oameni, cât și la animale diagnosticul nu poate fi stabilit decât cu ajutorul unui test de sânge care să identfice sau nu existența parazitului în sânge.
În funcție de starea fiecărui pacient, medicul recomandă cel mai eficient tratament sau sunt cazuri care nu necesită niciun fel de tratament. Descoperă aici cum se manifestă babesioza la câini, care sunt cauzele şi în ce constă tratamentul.
Dacă te-a mușcat o căpușă, în primul rând trebuie să o îndepărtezi ferm, dintr-o singură mișcare, cu penseta. (fără aplicarea alcoolului sau altor soluții)