Oamenii de ştiinţă ne recomandă ca de fiecare dată când insistăm să alungăm bacteriile cu ajutorul săpunului antibacterian sau cu produsele antiseptice, să ne gândim: “suntem o sumă de bacterii, mai mult decât suntem oameni”.
“Oamenii sunt deseori surprinşi să audă că, în corpurile noastre, există de zece ori mai multe celule bacteriene decât celule umane”, a declarat profesorul Philip Calder, expert în imunologie şi nutriţie.
„De fapt, continuă el, în ceea ce priveşte calculul celulelor, suntem 90% bacterii”.
În jurul nostru sunt trilioane de bacterii, cunoscute sub numele de „biom micro” – 95% dintre ele trăiesc în intestinul nostru.
Cele mai multe sunt nu numai inofensive, dar şi benefice. Bineînţeles că există şi bacterii rele care provoacă probleme de sănătate.
„Totuşi nu suntem permanent bolnavi?”, am putea să ne întrebăm.
Secretul constă în echilibrarea acestui ecosistem fragil al bacteriilor. De exemplu, diabetul zaharat, obezitatea, autismul, eczeme, psoriazis, astmul, bolile intestinale inflamatorii, colita ulcerativă, boala Crohn sunt declanşate de dezechilibrul dintre bacteriile bune şi cele rele.
Ultimele cercetări sugerează chiar şi că, în unele situaţii, bacteriile pot determina sistemul imunitar să atace sistemul nervos – provocând scleroza multiplă.
Anxietatea – influenţată de bacterii
Tipul de bacterii din corpul tău, implicit din casa ta, poate afecta starea de spirit.
În cadrul unui studiu, şoarecii cărora li s-au administrat bacterii intestinale prietenoase, lactobacillus, au fost mai puţin anxioşi.
Se crede că cest fenomen are loc pentru că unele bacterii afectează în sens pozitiv producţia de GABA, o substanţă chimică din creier care are efect calmant.
Bacterii care îţi hrănesc pielea
Este o concepţie comună eronată dictonul „cu cât pielea este mai curată, cu atât mai bine” – multe bacterii care trăiesc pe pielea noastră au un rol foarte important în menţinerea stării de sănătate.
Dacă folosiţi antibacterieni în exces unele micro-organisme sunt eliminate, iar altele devin dominante, ceea ce ar putea duce la probleme cum ar fi dermatita.
De asemenea, acneea poate fi provocată de o schimbare în flora bacteriană a pielii – dacă unele dintre bacteriile bune sunt distruse.
Împarţi un sărut… împarţi bacterii
Mixul bacteriilor dintre doi oameni este la fel de personal ca şi amprentele lor. Când locuieşti cu cineva, cel mai probabil ajungeţi să aveţi aceleşi tipuri de microbi intestinali, deoarece bacteriile pot fi transferate de la un om la altul.
Profesorul Nicholson a declarat: “De fiecare dată când vă sărutaţi, vă puteţi schimba milioane de bacterii. Aşa că microbiologia intestinelor voastre devine asemănătoare cu a celor dragi”.
Unele tipuri previn accidente vasculare cerebrale
Persoanele cu ateroscleroză (depozite de grăsime în pereţii arterelor care se pot rupe, cauzând reacţii negative ale inimii) deţin bacterii diferite de cei care nu suferă de această afecţiune.
Mai mult, în urma unui studiu s-a constat că există diferenţe majore între pacienţii care au suferit accidente vasculare cerebrale şi cei care nu.
Se consideră că aceia din urmă au mai multe bacterii care conţin carotenoide, un tip de antioxidant ce protejează împotriva anginei pectorale şi a accidentelor vasculare cerebrale.
Unele bacterii te ţin slab
Oamenii care suferă de obezitate au în organism bacterii diferite de cei care nu au probleme cu kilogramele.
„Microbii găsiţi în intestinul persoanelor obeze sunt mai eficiente la extragerea caloriilor din mâncare”, a amintit doctor Nicholson.
Bacterii care ajută medicamentele să îşi facă efectul
Modul în care reacţionăm la medicamente poate să fie influenţat şi de bacteriile intestinale.
Ele metabolizează medicamentele, influenţează modul de absorbţie a acestora şi schimbă gradul de toxicitate.
Ar putea ele trata cancerul?
Oamenii de ştiinţă au organizat cercetări pentru a demonstra dacă există sau nu vreo legătură între bacterii (în special E.coli) şi cancerul de colon.
Se crede că bacteriile E.coli pot trăi inofensiv în intestin, dar atunci când există o inflamaţie (când intestinul este deteriorat), se pot isca probleme medicale grave.
“Sub impactul unei inflamaţii, creşte riscul cancerului de colon, dar credem şi că inflamaţiile cresc numărul şi virulenţa bacteriilor care dezvoltă cancerul”, a susţinut doctor Barry Campbell, de la Universitatea din Liverpool.
Dacă această informaţie ar deveni o certitudine, poate că medicii ar reuşi să găsească tratamentul care să învingă cancerul.