In conditii optime, o bacterie poate da, in doar 24 de ore, zeci de miliarde de urmasi. Din fericire, majoritatea mor sub actiunea substantelor dezinfectante sau a fierberii. Exista insa si unele specii care se pot transforma in spori, au o rezistenta mai mare si suporta usor congelarea. Asa ca atentie la ce introduceti in frigider.
Din acest motiv, cand ajungeti acasa igiena nu se termina dupa ce va spalati o singura data pe maini. Trebuie sa va curatati de mai multe ori. Daca ati fost la cumparaturi, este necesar sa spalati
fiecare produs inainte de a-l pune in frigider.
Veti fi uimite cata murdarie exista pe ambalaj! Iar la finalul operatiunii, obligatoriu trebuie sa va dezinfectati din nou mainile. Atentie! Chiar daca spalati ambalajele, dar incarcati prea tare frigiderul, alimentele vor fi supuse din nou atacurilor microorganismelor, pentru ca lantul de frig se rupe.
De asemenea, daca in frigider se gasesc alimente expirate, acestea vor contamina totul in jur. De aceea, frigiderul se curata o data la 2 saptamani cu un burete curat si un detergent pe baza de clor. Iar apoi trebuie sa va spalati foarte bine mainile inainte de lua contact cu un aliment.
Mai mult, o data ce manevrati alimente crude, poate sa apara contaminarea incrucisata. Aceasta reprezinta o principala cauza a
infectiilor alimentare. De la un aliment crud, spre exemplu carne, pot cadea picaturi de apa sau pur si simplu prin atingere se poate contamina oricare alt produs.
Asa ca, daca manevrati carne cruda sau peste, iar trebuie sa va spalati mainile.
Cu toata precautia, inainte!
Si spalatul vaselor implica reguli importante ca sa fiti in siguranta. In primul rand, vasele trebuie sa stea putin timp cu detergentul pe ele, apoi clatite extrem de bine cu apa calda.
Toate vasele se usuca apoi ca microbii sa nu prolifereze, daca mai exista. Si un sfat practic, cutitele se spala primele pentru ca un contact prelungit cu apa le scade eficienta.
Si un sfat practic, cutitele se spala primele pentru ca un contact prelungit cu apa le scade eficienta. Ulterior, nu se foloseste acelasi cutit pentru alimentele crude si pentru cele preparate.
Altfel, microbii nu vor face decat sa migreze cu usurinta.
De asemenea, nici un aliment nu se taie pe suportul pe care ati taiat carne cruda sau peste. Daca in timpul prepararii mancarii mai faceti si altceva, respectiv puneti rufe in masina de spalat, si
aceasta trebuie stearsa cu detergent dupa fiecare utilizare.
Firesc, daca manevrati rufe murdare si apoi va intoarceti in bucatarie, e necesara dezinfectarea mainilor inainte de a veni in contact cu alimentele. Acelasi lucru e valabil daca ati atins
oricare alt obiect din baie. Si in felul acesta, reduceti substantial riscul de contaminare microbiana.
Citeste si
Curatenia din casa inseamna sanatate de fier