Băile de șezut, indicate persoanelor cu hemoroizi și afecțiuni genitale. Cum se fac corect

  • Publicat:
Băile de șezut, indicate persoanelor cu hemoroizi și afecțiuni genitale. Cum se fac corect
Sursa foto: Shutterstock

Băile de șezut pot reduce durerea, disconfortul, umflăturile, mâncărimile și senzația de arsură, simptome specifice multor afecțiuni din sfera intimă care afectează vaginul, vulva sau anusul.

Acestea pot fi realizate în recipiente speciale care se așază deasupra vasului de toaletă sau în cada umplută cu apă, unde pot fi adăugate diverse ingrediente care pot avea efecte antibacteriene. Printre acestea, sarea Epsom, ovăzul, oțetul, bicarbonatul de sodiu sau diverse plante (crețișoară, pelin, mușețel, gălbenele, năpraznic, salvie, frunze de zmeur, coada șoricelului, mărul lupului) ori uleiuri esențiale.

Cu toate acestea, este indicat să ceri sfatul medicului înainte de a adăuga astfel de ingrediente în băile de șezut, deoarece în unele cazuri pot agrava simptomele, mai ales dacă există leziuni deschise pe piele. În plus, folosirea unor astfel de ingrediente poate perturba pH-ul vaginului, afectând flora vaginală.

Apa caldă este suficientă pentru calmarea inflamației și a iritațiilor. Băile de șezut sunt o opțiune complementară tratamentului alopat. Ele funcționează cel mai bine atunci când sunt făcute în paralel cu tratamentul indicat de medic, spune dr. Sara Twogood, profesor la Catedra de Ginecologie din cadrul Școlii de Medicină Keck USC.

Ce beneficii au băile de șezut

Băile de șezut au rolul de a crește circulația sângelui și de a relaxa musculatura în zone intimă. Acestea pot avea următoarele efecte benefice:

  • Ameliorează durerea și mâncărimile anale cauzate de hemoroizi
  • Calmează disconfortul cauzate de fisurile anale
  • Grăbesc vindecarea leziunile survenite la nivelul perineului după naștere
  • Ajută la calmarea durerilor menstruale
  • Curăță eficient zona anală
  • Ameliorează inflamația glandei prostatice (prostatita)
  • Ajută la drenarea chisturilor Bartholin de mici dimensiuni
  • Reduc senzația de arsură, durere și iritațiile cauzate de infecțiile tractului urinar, candidoză, vaginoza bacteriană, infecția cu gonoreea ori Chlamydia sau vulvodinie
  • Calmează simptomele determinate de vulvovaginită, adică inflamația vulvei și a vaginului survenită pe fondul unor alergii, boli cu transmitere sexuală sau alte afecțiuni ginecologice
  • Ajută la ameliorarea constipației sau a diareei

Apă caldă sau apă rece?

Băile de șezut pot fi făcute cu apă caldă sau rece, în funcție de afecțiunea care se dorește a fi ameliorată.

În cazul hemoroizilor, durerilor menstruale, testiculare, infecțiilor vaginale, băile cu apă caldă sunt cele optime, în vreme ce pentru constipație, inflamații sunt recomandate băile cu apă rece.

Uneori poate fi indicată alternarea temperaturii.

Cum se fac băile de șezut în cadă

Dacă nu ai un recipient special pentru băi de șezut, poți face acest lucru în cadă, dar trebuie să ții cont de anumite lucruri.

Mai întâi de toate, dezinfectează foarte bine cada, clătește, apoi umple cu apă cât să ajungă nivelul acesteia la 20 centimetri. Apa trebuie să fie caldă, nu foarte fierbinte – altfel va cauza arsuri și disconfort.

În continuare, așază-te în cadă cu zona intimă scufundată în apă, timp de 10-15 minute. Nivelul apei trebuie să acopere bazinul. După aceea, usucă bine cu un prosop moale, dar nu freca pielea, ci tamponează ușor, ca să nu agravezi simptomele.

Dacă folosești un recipient care se plasează deasupra vasului de toaletă, această operațiune este ceva mai simplă și mai confortabilă. Umple recipientul cu apă caldă și așază-te pe vasul pe toaletă.

Poți face această operațiune și într-un lighean încăpător, pe care să îl folosești doar în acest scop. Ai grijă să îl dezinfectezi bine atât înainte, cât și după utilizare.

Băile de șezut sunt recomandate a fi făcute de 3 ori pe zi pentru îmbunătățirea simptomelor.

Dacă simptomele nu se ameliorează sau, din contră, chiar se agravează, este indicat să te adresezi cât mai rapid medicului. Durerea intensă, umflăturile, usturimile, mâncărimile, febra peste 38 de grade și secrețiile neobișnuite sunt semne ale unei infecții care necesită tratament de specialitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News