O proteină care are capacitatea de a bloca dezvoltarea cancerului în ţesuturi a fost descoperită de cercetătorii britanici de la universitatea Imperial College din Londra.
Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au descoperit faptul că această proteină, denumită „molecula OPCML”, este activă în ţesturile sănătoase, dar inactivă în celulele canceroase, informează mirror.co.uk. Prin înlocuirea acestei proteine la suprafaţa celulelor canceroase s-ar putea obţine un nou tratament contra acestei maladii, au explicat cercetătorii din asociaţia Ovarian Cancer Action, afiliată universităţii Imperial College din Londra.
Descoperire crucială
Profesorul Hani Gabra, coordonatorul studiului, a declarat: „Descoperirea noastră a evidenţiat modul în care molecula OPCML acţionează la nivelul celulelor sănătoase şi la nivelul celulelor canceroase – deschizând astfel drumul spre obţinerea unor tratamente noi împotriva cancerului ovarian”.
Savanţii britanici, al căror studiu a fost publicat în revista Cancer Discovery, au descoperit astfel că molecula OPCML a fost blocată în cazul a 1.500 de pacienţi suferind de diverse tipuri de cancer, inclusiv stomacal, intestinal, cerebral, pulmonar şi hepatic.
Prin administrarea de proteine OPCML, în cadrul unor studii viitoare, cercetătorii britanici speră să blocheze dezvoltarea tumorilor canceroase. Cancerul ovarian ucide o femeie la fiecare două ore în Marea Britanie şi doar patru din zece femei britanice supravieţuiesc în primii cinci ani după diagnosticare.