Bei apa ținută în mașină? Riscuri la care te expui

Pe lângă faptul că nu este deloc plăcut să bem apă caldă, există multe alte motive care să ne pună pe gânduri de două ori mai mult atunci când ne gândim să bem din apa ținută în mașină.
  • Publicat:
Bei apa ținută în mașină? Riscuri la care te expui
Foto: envato

Pe timpul verii, multe persoane aleg să se deplaseze cu mașina pentru a-și rezolva problemele zilnice. Deși pare o idee bună să ai în mașină o sticlă de apă „în caz de urgență”, hai să vedem dacă este bine să bem apa ținută în mașină. Pe lângă faptul că nu este deloc plăcut să bem apă caldă, există multe alte motive care să ne pună pe gânduri de două ori mai mult atunci când ne gândim să bem din apa ținută în mașină.

Bei apa ținută în mașină? Riscuri la care să te gândești

Să ne imaginăm următorul scenariu: ești pe fugă într-o zi de caniculă și uiți să-ți iei cu tine o sticlă cu apă. Îți amintești totuși că ai o sticlă rămasă în mașină. Înainte să bei din ea, ține cont de următoarele aspecte:

Ar putea conține BPA

BPA vine de la bisfenol A, o substanță folosită pentru producerea unui anumit tip de plastic, precum plasticele din policarbonad și rășini epoxidice. BPA este o substanță folosită pentru plasticele dure și se întâlnește și în conserve, capacele de la sticlele de plastic sau chiar caserole.

Potrivit National Institute of Environmental Health Sciences, BPA se regăsește și în anumite sticle de apă din plastic. Deși acestea sunt durabile și puternice, acestea se pot deteriora în condiții de temperaturi extreme. De aici au apărut mai multe îngrijorări ale oamenilor de știință, deoarece expunerea la BPA a fost asociată problemelor de sănătate, printre care infertilitate, disfuncțiile tiroidei, anumite tipuri de cancer, probleme metabolice și chiar probleme de comportament la copii.

Vestea bună este că multe companii nu mai folosesc BPA și își marchează produsele cu eticheta „BPA-free”. Dacă nu ești sigur că sticla ta de apă conține BPA, întoarce recipientul și caută codurile de reciclare între 1 și 7. Aceste coduri indică materialele din care sunt făcute, iar în general cele care conțin codurile 1, 2, 3, 5 și 6 sunt fără BPA, iar cele notate cu 3 și 7 conțin BPA în plastic.

Este un mediu favorabil pentru bacterii

Dacă refolosești sticla de plastic pentru a face un favor mediului înconjurător, află că faci mai mult rău decât bine. O sticlă care a fost desfăcută și lăsată într-o mașină încălzită poate duce la apariția bacteriilor dăunătoare. Gura noastră are propriul microbiom oral care conține la rândul ei bacterii. Odată ce buzele ating gura sticlei, bacteriile sunt transferate din cavitatea bucală în sticlă. Potrivit Departamentului de Agricultură, bacteriile cresc la temperaturi între 4-40 grade Celsius.

Cu toate astea, o sticlă de plastic sigilată este mai sigură în condiții extreme, scrie FDA, însă o singură înghițitură introduce bacteriile din gură în apă și astfel devine un mediu ideal pentru înmulțirea bacteriilor.

Este bine să bei apa ținută în mașină sau nu?

Depinde. Dacă recipientul de plastic nu conține BPA și este nedesfăcut este mai ok să îl lași într-o mașină încălzită. Dar odată ce desfaci sticla ar trebui să o arunci dacă nu o mai consumi.

O variantă mai sigură este aceea de a folosi o sticlă reutilizabilă din aluminiu sau sticlă pentru a minimiza expunerea la BPA și riscurile care pot apărea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult