Acidul salicilic este un tratament popular pentru acnee pe care il poti achizitiona de la farmacie chiar si fara reteta. De asemenea, iti poti spala fata cu un gel sau lotiuni ce contin acid salicilic sau poti aplica un toner dupa curatare.
Produsele ce contin acid salicilic se gasesc sub forma de tampoane sau servetele demachiante, precum si lotiuni, creme sau geluri de curatare sau recomandate dupa curatare.
Acidul salicilic ajuta la reducerea roselii si umflaturii. Pentru ca este un agent exfoliant, el deschide porii, astfel incat ranile se pot vindeca mai usor. Daca pielea ta devine uscata sau iritata, incearca sa folosesti acidul salicilic mai rar.
Citeste prospectul Acidului Acetilsalicilic inainte de folosire! |
Acidul salicilic ca tratament pentru psoriazis
Afectiunea numita psoriazis cauzeaza uscarea pielii si a scalpului si formarea unor scuame la suprafata acestora. Acidul salicilic actioneaza inmuind si relaxand zonele afectate, care astfel se vor exfolia.
Poti achizitiona sampoane cu acid salicilic pentru psoriazis in cazul scalpului, sau, pentru alte zone afectate, poti alege unguente sau creme, unele necesitand prescriptie medicala.
Acidul salicilic nu trebuie insa aplicat pe suprafete mari ale corpului. Daca zonele afectate de psoriazis sunt raspandite pe tot corpul, consulta un medic specialist.
Negi, bataturi sau alte afectiuni ale pielii
Acidul salicilic poate fi utilizat si pentru alte afectiuni ale pielii precum negii, bataturile, matreata. Cu toate acestea, se recomanda utilizarea lui numai pentru indepartarea negilor de pe maini sau picioare. Nu-l folosi pentru negii genitali sau de pe fata, alunite, semne de nastere.
Prescriptiile medicale ale acidului salicilic pot varia in functie de concentratia acestuia. Cel mai probabil este nevoie sa il aplici numai de cateva ori pe zi sau pe saptamana. Asigura-te insa ca citesti prospectul cu atentie. Utilizarea acidului salicilic mai des sau mai rar decat este necesar nu va aduce beneficii pielii tale.
Exfolierea cu acid salicilic
Exfolierea chimica contine diferiti agenti chimici. Exfolierea cu acid salicilic este cunoscuta si ca exfolierea cu acid beta hidroxi (BHA). Aceasta este o exfoliere destul de usoara, dar te poti astepta la o reducere a acneei, a liniilor fine sau a petelor de culoare.
E posibil sa ai nevoie de o serie de exfolieri pentru a-ti atinge obiectivele, precum si de exfoliere de intretinere pentru a mentine rezultatele. Efectele secundare includ iritatie sau roseata care ar trebui sa dispara insa in cateva ore.
Contraindicatii
Nu este recomandat sa aplici produse ce contin acid salicilic pe pielea iritata sau pe rani. Vorbeste cu un medic sau un farmacist despre alte produse pe care sa le folosesti deoarece unele dintre acestea pot reactiona negativ in combinatie cu acidul salicilic.