Beneficiile argintului coloidal din nanoparticule de argint

Argintul cunoaste astazi o gama larga de aplicatii in medicina. El este utilizat in mod curent ca dezinfectant cu spectru larg de uz medical, pentru dezinfectarea apei, este incorporat in cadrul consumabilelor medicale (catetere, sonde endotraheale), este folosit in stomatologie pentru implanturi dentare si este utilizat in cadrul bandajelor specializate si a unguentelor.
  • Publicat:
Beneficiile argintului coloidal din nanoparticule de argint

Argintul cunoaste astazi o gama larga de aplicatii in medicina. El este utilizat in mod curent ca dezinfectant cu spectru larg de uz medical, pentru dezinfectarea apei, este incorporat in cadrul consumabilelor medicale (catetere, sonde endotraheale), este folosit in stomatologie pentru implanturi dentare si este utilizat in cadrul bandajelor specializate si a unguentelor. 

In contextul aparitiei tulpinilor bacteriene multi-drog rezistente (bacterii care au dobandit rezistenta la o gama larga de antibiotice) si a unor cote ingrijoratoare ale antibiorezistentei in general, nanoparticulele de argint pot fi cheia in lupta cu germenii. Argintul coloidal din nanoparticule de argint prezinta avantajul ca nu are efecte secundare, asa cum se intampla in cazul antibioticelor, nu creeaza rezistenta si nu are doar proprietati bactericide, ci si antivirale.

Relevanta in aceasta directie este cercetarea realizate de Humberto H. Lara (1Department of Life Sciences, Winston-Salem State University, Winston Salem, NC, 27110, USA; Laboratorio de Inmunología y Virología, Departamento de Microbiología e Inmunología, Universidad Autonoma de Nuevo Leon, San Nicolas de los Garza, Nuevo Leon, Mexico).

Lucrarile sale atesta efectul bactericid cu spectru larg al nanoparticuleleor de argint, chiar si in cazul tulpinilor cu antibio-rezistenta multipla (World Journal of Microbiology and Biotechnology April 2010, Volume 26, Issue 4, pp 615-621, “Bactericidal effect of silver nanoparticles against multidrug-resistant bacteria”). Studiile realizate de Lara si echipa sa au reusit sa evidentieze si un foarte valoros efect anti-viral al nanoparticulelor de argint, munca sa concentrandu-se in special pe efectul nanoparticulelor de argint asupra virusului HIV. (“ Mode of antiviral action of silver nanoparticles against HIV-1”, J Nanobiotechnology. 2010; 8:1, Published online 2010 January 20. doi:  10.1186/1477-3155-8-1, PMCID: PMC2818642). 

Cercetarea realizata de Humberto Lara a evidentiat actiunea nanoparticulelor de argint in stadiile incipiente ale replicarii virale. Mai exact, argintul colidal a blocat patrunderea in celula a virusului si a exercitat efect virucid. Efectul virucid ( de ucidere a virusului)  a fost evidentiat pe tulpini de laborator. De asemenea important este ca s-a demonstrat si actiunea in fazele ulterioare de replicare virala (post-patrundere in celula), desi mecanismul nu este inca elucidat complet.  Mai mult, studiul condus de Humberto Lara demonstreaza si faptul ca argintul coloidal nu produce rezistenta virala, spre deosebire de antiviralele folosite traditional, pentru care virusul HIV dobandeste in timp rezistenta.

Cum alegi un supliment alimentar cu argint coloidal?

Suplimentele alimentare cu argint coloidal, fabricate de producatori certificati, din materie prima standardizata si certificata conform standardelor impuse de legislatia americana cGMP si FDA, au efect antibacterian si antiviral dovedit, fara sa prezinte efecte adverse. Desi au fost intens mediatizate unele cazuri de albastrire a tesuturilor ca urmare a ingerarii argintului, acest lucru este izolat si strict legat de cazurile in care s-au folosit remedii obtinute domestic, in gospodarie, cu scopul automedicatiei. Cazul americanului Paul Karason, care si-a fabricat singur argintul coloidal este un exemplu clar de folosire improprie si abuziva a unei forme de argint necertificat, nestandardizat si impropriu calitativ. Acesta si-a fabricat asa-zisul argint coloidal folosind apa distilata, sare si argint pentru a-si rezolva mai multe probleme de sanatate. Formele de „argint coloidal” fabricate acasa, nu sunt echivalente cu argintul coloidal din suplimentele alimentare, care respecta normele in vigoare. 

Colorarea in albastru a tesuturilor  ca urmare a consumarii unor forme de argint necertificate sau insuficient cercetate, precum si ca urmare a abuzului in utilizare poarta numele de argirie. Argiria nu este o boala sistemica si, in afara de modificarile de ordin estetic, si implicit de impactul in plan psihologic al acestor modificari, nu sunt documentate alte efecte negative asupra starii de sanatate. Totusi, prin faptul ca schimba culoarea tesuturilor argiria este considerata mutilanta.

In aceste conditii este absolut necesara administrarea unor suplimente cu argint coloidal sigure, conform prospectului produsului si a indicatiilor consultantilor de specialitate. Trebuie mentionat si faptul ca argiria se produce doar in conditiile unui aport excesiv de argint care depaseste capacitatea organismului de a-l elimina. Mai exact, survine in conditiile unor dezechilibre hepatice si renale, cai prin care organismul sanatos elimina argintul din organism.

Organizatia Mondiala a Sanatatii exprima o pozitie oficiala privind profilul de siguranta al argintului, raportat la apa de baut (Guidelines for drinking-water quality, 2nd ed. Vol. 2. “ Health criteria and other supporting information.” World Health Organization, Geneva, 1996) si  concluzioneaza ca un aport de 10 g de argint pe parcursul vietii unui om este incadrabil in categoria NOAEL (no observable adverse effects level), sau cu alte cuvinte aceasta doza este sigura si nu este incriminata in aparitia vreunui efect advers. Acelasi statut al profilului de siguranta pentru argint este precizat si  in studiul “Silver in drinking-water. Background document for WHO Guidelines for drinking-water quality.”, Geneva, World Health Organisation.  Realizand un calcul simplu, concluzionam ca in conformitate cu pozitia OMS, la o durata de viata de 70 de ani, ar fi necesar ca  o persoana sa consume zilnic aproximativ 391 de microcentrigrame de argint, pentru a atinge  doza care reprezinta pragul de siguranta (doza fara efecte adverse observabile).

Argintul coloidal nu se depune in organism

Argintul coloidal, spre deosebire de sarurile de argint si de produsele obtinute in casa, este realizat din nanoparticule de argint cu dimensiuni foarte mici (un nanometru este de un million de ori mai mic decat un milimetru) si prezinta proprietati distincte fata de cele ilustrate de ionii de argint, livrati sub forma sarurilor de argint. Putem vorbi de particule de argint in solutie, cand dimensiunea acestora este chiar mai mica de un  nanometru, si de starea coloidala, atunci cand particulele dispersate in lichid au dimensiuni cuprinse intre unul si o mie de nanometri.
Nanoparticulele de argint in stare coloidala prezinta avantajul unui foarte bun profil de siguranta, atat pentru om, cat si pentru mediul inconjurator, precum si proprietati antiinfectioase deosebite. De cele mai multe ori persista confuzia intre sarurile de argint, care livreaza argint ionic si coloizii de argint. In esenta, procesul de obtinere a nanoparticulelor are la baza electroliza in apa deionizata, utilizand un electrod de argint. Procesul este insa mult mai complex si implica etape suplimentare de standardizare si stabilizare a argintului coloidal. De aceea, suplimentele alimentare pe baza de argint coloidal se obtin doar in fabrici certificate, la standarde farmaceutice si, in niciun caz, cu dispozitive improvizate acasa. 

De asemenea, studiile arata ca argintul coloidal la dimensiuni nano se elimina din organism pe cale hepatica si renala, daca este administrat in mod echilibrat. Nanoparticulele de argint au biodisponibilitate superioara si se elimina din organism doar dupa ce si-au indeplinit efectul antiviral si antibacterian.
Nanoparticulele de argint in stare coloidala prezinta avantajul unui foarte bun profil de siguranta, atat pentru om, cat si pentru mediul inconjurator, si are proprietati antiinfectioase deosebite.

Modul de actiune al argintului coloidal este foarte eficient si foarte simplu: prezent langa un virus, o ciuperca sau langa o bacterie patogena, inactiveaza enzimele pe care aceste corpuri agresoare le folosesc pentru a putea respira in interiorul corpului nostru. De aceea, in scurt timp, patogenii “se sufoca” si mor, apoi sunt eliminati din organism de sistemul imunitar cu ajutorul sistemului de drenare limfatica. Un fapt pozitiv este acela ca argintul coloidal actioneaza doar asupra patogenilor, bacteriile prietenoase sau bune din organism nu au de suferit si nici celulele organismului nostru fiindca au un alt sistem de metabolizare a oxigenului. Cu alte cuvinte, are efect antibiotic, dar fara niciun efect secundar. Mai mult, organismele patogene nu dezvolta rezistenta la argintul coloidal, acesta putand fi considerat un sistem imunitar secundar.

Alege informat suplimentele alimentare cu argint coloidal

Pericolul argiriei, adica al albastrii tesuturilor nu este real in cazul utilizarii argintului coloidal, obtinut si administrat conform prospectului sau indicatiilor consultantului de specialitate. Expertii de pe piata romaneasca in privinta oferirii de solutii de medicina integrativa recomanda si sustin alegerea informata a suplimentelor alimentare si, implicit, a suplimentelor pe baza de argint coloidal, precum cele 100% naturale care au in compozitie argint coloidal de 0.001 microni, care nu se depune in organism si extracte din maslin, sunatoare si arabinogalactan. Formula este recomandata de Societatea Romana de Pediatrie si contribuie la echilibrarea sistemului imunitar la copii prin stimularea producerii de imunoglobuline IgA, IgM, IgG si a limfocitelor T, prin stimularea imunitatii dobandite si a celei innascute antiinfectioase. De asemenea, formula este benefica in echilibrarea imunitatii prin efectul sau de crestere a numarului de celule care inglobeaza si distrug agentii patogeni. Expertii sustin si promoveaza alegerea informata a suplimentelor alimentare si lupta impotriva automedicatiei si a folosirii unor tratamente neconventionale, netestate, care pot pune in pericol sanatatea celor care le folosesc. 

Urmărește CSID.ro pe Google News