Cine nu iubește vinul fiert? Mai ales acum când sezonul său e în toi! Atât de simplu de preparat, acum și cu efecte terapeutice!
Cele mai bune soiuri de vin roșu pentru fiert, potrivit specialiștilor, sunt: Merlot, Garnacha și Zinfandel. Aceste vinuri sunt închise la culoare, intense și au un miros îmbietor puternic. Ce arome putem folosi pentru a ne bucura de beneficiile sale pentru sănătate? Ei bine, cuișoare, scorțișoară, anason, nucșoară, vanilie, ghimbir și lista poate continua!
Rețeta clasică conține măr și portocale, însă poți adaugă după gust și miere sau zahăr brun.
Consumat cu moderație, acesta se pare că are și o mulțime de beneficii pentru sanatate, după cum urmează:
Vinul roșu este o bogată sursă de antioxidanți, fapt ce ajută la creștrea nivelului de colesterol bun (HDL), dar și la eliminarea colestetolului rău (LDL), contribuind activ la prevenirea înfundării arterelor. Nucșoara folosită în fierbere sprijină și ea sistemul și funcțiile cardiovasculare.
Citește și: Vinul rosu, recomandat de cardiologi
Resveratrolul, o componentă importantă din vin ajută la întinerirea celulelor și încetinește îmbătrânirea, potrivit specialiștilor. O concentrație ridicat de resveratrol sprijină în lupta împotriva radicalilor liberi dăunători pentru piele, lăsând-o mai fermă, mai întinsă și cu aspect mai tânăr pentru mai mult timp.
Tot resveratrolul este responsabil și pentru îmbunătățirea fluxului sanguin, iar studiile arată faptul că sprijină și funcțiile creierului, dar și memoria. Mai mult, nucșoară folosită în fierbere reduce oboseala, stresul și anxietatea și îmbunătățește concentrarea.
Scorțișoara folosită la rândul său în fiebere are un puternic efect antiinflamator, reduce umflăturile și restabilește funcția normală a țesuturilor. Antioxidanții conținuți în vin, dar și cuișoarele ajută și ele, în egală măsură, la reducerea inflamațiilor.
Nucșoara și scorțișoara folosite în fierbere mai au un rol, acela de a detoxifia întreg organismul, dar în special ficatul și rinichii.
Citește și: Vin fiert, un leac perfect contra răcelii
Cuisoarele îmbunătățesc digestia și reduc constipația. Mai mult, uleiul eugenol, parte componentă din cuișoare, are și proprietăți anestezice locale și antiseptice care pot fi un real ajutor în tratarea problemelor dentare.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Speli portocalele și lămâia și le cureți de coajă. Speli și mărul, îl tai în bucăți astfel încât să îndepărtezi miezul cu semințe și feliezi.
Torni vinul roșu într-o oală, adaugi scorțișoara, zahărul brun și cuisoarele, iar la final praful de nucșoară. Înainte de a pune oala pe foc, amesteci întreg conținutul până la topirea completă a zahărului brun. Fierbi vinul până vaporii încep să se simtă, urmând să lași și fructele la infuzat în acesta. Și desigur, îl servești cu cei dragi!
Citește și: Reţetă de vin fiert pentru diabetici
Surse: Wise Living Magazine, Health Shots, Good TO Know