Beneficiile terapiei craniosacrale

Deşi ai fi tentat să crezi – după ce priveşti din exterior o şedinţă – că ar avea legătură cu bioenergia, biorezonanţa sau câmpul auric al omului, terapia craniosacrală este o terapie fiziologică, ale cărei începuturi se împletesc cu osteopatia.
  • Publicat:
Beneficiile terapiei craniosacrale

Deşi ai fi tentat să crezi – după ce priveşti din exterior o şedinţă – că ar avea legătură cu bioenergia, biorezonanţa sau câmpul auric al omului, terapia craniosacrală este o terapie fiziologică, ale cărei începuturi se împletesc cu osteopatia.

La prima vizită la Institutul de Delfinoterapie din Marmaris am auzit prima dată de terapie craniosacrală. Iar băiatul meu cel mic a beneficiat, alături de terapia cu delfini, cea cu căluţi şi kinetoterapie, şi de câteva şedinţe de terapie craniosacrală. Iniţial, după ceea ce făcea terapeuta (o turcoaică şcolită în America la Institutul Upledger), aş fi zis că e un fel de presopunctură sau bioenergie.

Am aflat apoi că e înrudită cu osteopatia, că prin 1874 medicul Andrew Taylor Still a demonstrat că fluxul liber al fluidelor din ţesuturi (sânge, limfă) este important pentru sănătate, că prin anii 1940 un discipol al acestuia a dezvoltat această teorie ce a fost perfecţionată ulterior de medicul John Upledger care, pe lângă câteva cărţi scrise despre această terapie şi benficiile acesteia, a pus bazele unui institut ce îi poartă numele, institut ce pregăteşte terapeuţi specializaţi în această tehnică.

Tot acolo am aflat că aşa cum există sistem digestiv sau osos, există şi un sistem craniosacral (format dintr-un sistem membranos numit meninge, lichid cerebrospinal şi structurile din interiorul sistemului membranos care controlează producerea şi curgerea acestui lichid). Şi că lichidul cerebrospinal (ce irigă creierul şi măduva spinării) are un puls ritmic ce poate fi simţit şi palpat în orice os sau ţesut. Dacă pulsul nu e ritmic şi armonios, se presupune că sunt nişte probleme de sănătate.

Printr-o atingere foarte fină în puncte cheie, se eliberează presiunea acumulată. Măiestria terapeutului este, însă, crucială. Tocmai de aceea, la întoarcerea în ţară, am căutat-o pe cea care a adus terapia în România, fiind singura acreditată de institutul Upledger să organizeze cursuri şi traininguri de terapie craniosacrală. Am cunoscut o doamnă discretă, fină, cu răbdare şi multă înţelegere. Încă din prima clipă, între Mihaela Gugu şi Mihai, băiatul meu, s-a legat o prietenie dincolo de cuvinte. Şi de aproape doi ani, ne bucurăm împreună de progresele lui Mihai, care, cu siguranţă, se datorează şi terapiei craniosacrale.

CSÎD: Cum aţi aflat de terapia craniosacrală?

M.G.: În anul 2001, în localitatea Windsor, în sudul provinciei Ontario din Canada. Un mic orăşel la graniţa cu orasul Detroit, statul Michigan, Statele Unite. Eram proaspăt emigrant în Canada, angajată ca “holistic practitioner”, adică terapeut holistic, întru-un centru “wellness-spa”. Şcoala prin care îmi făceam cursurile de acreditare în reflexologie, a prezentat şi cursul de terapie craniosacrală. În centrul în care lucram nu exista această terapie, şi, mai întâi de toate m-a atras numele, care mi s-a părut deosebit de “ştiinţific”.

CSÎD: Cum aţi ajuns la Institutul Upledger?

M.G.: Primul cursul pe care l-am urmat a fost de 2 zile, susţinut de o şcoală neacreditată (mai târziu am descoperit că toată informaţia a fost total plagiată) şi a prezentat suficiente tehnici încât să pot să le  încorporez în alte tratamente pe care le ştiam. Cunoştinţele însă au fost insuficiente, aveam multe întrebări, şi în cercetările de a afla mai multe detalii, am descoperit un “Grup de Studiu” organizat de o persoană care era profesor-asistent acreditat de Institutul Upledger din USA. În acel grup am avut experienţe ca pacient atât de puternice şi convingătoare, încât am decis să cunosc mai mult terapia şi calea era să urmez cursurile acreditate de Institutul Upledger USA.

CSÎD: De ce pregătire ai nevoie pentru a deveni specialist în această terapie?

M.G.: În general, pentru a te pregăti în aceasta terapie, nu e nevoie de nimic special, doar de cunoştinţe de anatomie de nivel mediu şi de dorinţa şi plăcerea de a lucra cu corpul uman. Pentru a deveni specialist, cred că e nevoie de multă pasiune şi dăruire, devotament şi de mulţi, mulţi pacienţi. Am peste10 ani de practică şi încă nu mă simt specialist, pentru că, în continuare am de învăţat câte ceva de la fiecare pacient al meu.

CSÎD: Care sunt principiile care stau la baza terapiei craniosacrale?

M.G.: Principiile fundamentale ale terapiei craniosacrale vin de la Andrew Taylor Still, considerat “tatăl osteopatiei”, şi dacă mi-e iertată asocierea, eu aş putea să-l consider străbunicul terapiei craniosacrale. Ele sunt: Corpul este un tot unitar; Structura şi funcţia sunt corelate; Corpul este un mecanism cu puterea de a se corecta singur; Medicamentele pot fi dăunătoare.

CSÎD: Există studii care să suţină eficienţa ei?

M.G.: Studiile ştinţiifice care au pus bazele terapiei craniosacrale au fost conduse de Dr. John Upledger, într-un proiect de cercetare care s-a desfăşurat în perioada 1975-1983, la Universitatea de Stat Michigan, USA. La acest proiect au lucrat 22 de persoane din domenii diferite, medical, bio-mecanic, genetic, energetic. În toţi aceşti 8 ani s-au desfăşurat proiecte de studiu pe diferite domenii, printre care şi cel al copiilor cu deficit de atenţie sau cei autişti. Motivul pentru care John Upledger s-a hotărât să creeze în 1985 Institutul Upledger, a fost faptul că 1 din 4 copiii evaluaţi în diferite şcoli, aveau nevoie de tratament şi atunci el a considerat că şi profesorii sau părinţii copiilor pot învăţa tehnici simple care să îi ajute pe cei ce au nevoie. Faptul ca Institutul are acum 29 de ani de funcţionare, că este internaţional recunoscut, cred că e cea mai evidentă dovadă de eficienţă şi valoare terapeutică. În plus, John Upledger a fost denumit de publicaţia “Time Magazine” – Inovator al medicinii alternative.

CSÎD: Cum funcţionează?

M.G.: Imaginaţi-vă sistemul craniosacral ca fiind prima haină a creierului şi a măduvei spinării, adică a sistemului nervos central. Lucrând direct cu acest sistem, sistemul craniosacral, sunt efecte asupra tuturor celorlalte sisteme fiziologice ce sunt coordonate de sistemul nervos central… adică aproape asupra întregului corp.

CSÎD: Care sunt beneficiile?

M.G.: Beneficiile duc de la ameliorarea până la rezolvarea unei game largi de boli şi disfuncţii cum ar fi: migrene şi dureri de cap, dureri cronice de gât şi spate, stres şi probleme legate de tensiuni nervoase, depresii, afecţiuni ale creierului şi măduvei spinării ca urmare a accidentelor, oboseală cronică, scolioză, cifoză, lordoză, hernii de disc sau alte probleme ale coloanei vertebrale sau probleme ortopedice, dereglări ale sistemului nervos central, dificultăţi emoţionale şi multe altele.

CSÎD: Cam câţi terapeuţi există în România?

M.G.: Au fost până acum antrenate 230 de persoane. 10 dintre aceştia au ajuns la nivel avansat. O parte au ales, însă, să înveţe pentru a practica doar pentru familie şi prieteni apropiaţi.

CSÎD: Sunt medici care recunosc această terapie? Sau vă trimit pacienţi?

M.G.: Sunt mulţi medici care au urmat cursurile şi care recomandă pacienţilor lor şi terapia craniosacrală. Sunt şi dintre cei care deja tratează pacienţii şi cu această terapie.

CSÎD: De fapt, mă interesează, unde este plasată această terapie în raport cu medicina alopată?

M.G.: Nu aş putea să spun unde este plasată terapia CranioSacrală în raport cu medicina alopată din România, dar consider că ar trebui să fie plasată “la dreapta ei”, aşa cum este considerată în multe ţări civilizate ale lumii. Şi mai consider că medicii pot să recomande sau să se “folosească” de aceste tehnici complementare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Cum ne protejăm sistemul imunitar!
Cum ne protejăm sistemul imunitar!