Sucul de portocale este considerat una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume datorită gamei sale largi de beneficii pentru sănătate. Extrem de gustos și răcoritor, acesta este puternic bogat în vitamine și minerale. Și nu numai! Întrucât portocala este un excelent antiinflamator și antioxidant.
Consumul de suc de portocale susține funcția sistemului imunitar și are rol important în prevenirea răcelilor și infecțiilor. Mai mult, tot el reduce și riscul formării calculilor renali și pe cel al instalării bolilor de rinichi.
Datorită conținutului său ridicat de hesperidina, un pigment sănătos al plantelor, solubil în apă, ajută la îmbunătățirea circulației, a tensiunii arteriale și reduce semnificativ valoarea biomarkerilor specifici riscului crescut de apariție a bolilor de natură cardiovasculară.
Inflamațiile cronice pot duce la grave afecțiuni de sănătate, cum ar fi cancerul sau artrita reumatoidă. De asemenea, pot provoca dureri și umflături care duc la scăderea mobilității articulațiilor. Conținutul ridicat de antioxidanți ai sucului de portocale reduce sau contracarează inflamația, spun specialiștii.
Antioxidanții mai ajută și la eliminarea substanțelor nocive din organism. Astfel, vitaminele A și C care se găsesc în sucul de portocale sprijină funcția renală, crescând capacitatea sa de detoxifiere.
Citește și: Sucul de portocale – de ce trebuie să-l eviți dacă ești răcit
Colagenul este o parte absolut necesară a procesului de vindecare, indiferent dacă vorbim de o plagă deschisă sau de un ligament tras. Oferă structura și flexibilitate pielii, oaselor sau dinților. Fitonutrienții din sucul de portocale pot sprijini buna dezvoltare a colagenului.
Din nou, vitamina C joacă un rol important în capacitatea sucului de portocale de a combate semnele îmbătrânirii. Ea ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism, care pot cauza îmbătrânirea. Mai mult, ea este, de asemenea, crucială în producția de colagen. Colagenul este responsabil pentru menținerea pielii netede și suple.
Citește și: Alimente care conţin mai multă vitamina C decât o portocală
O reducere a riscului de leucemie infantilă și cancer de sân, ficat sau colon la adulți a fost asociată cu consumul de suc de portocale.
Citește și: Pielița albă a portocalelor nu trebuie aruncată. Ce efect are asupra ficatului
Radicalii liberi de care am vorbit mai sus sunt implicați în producția și dezvoltarea celulelor canceroase. Vitamina C și mulți dintre oxidanții din compoziția sucului de portocale pot sprijini eliminarea radicalilor liberi din organsim.
Nu în ultimul rând, sucul de portocale este bogat în vitamina A, care acționează precum un antioxidant. El detoxifică organismul prin stimularea funcției rinichilor.
Vitamina A este asociată și cu sănătatea ochilor, prevenind astfel degenerarea maculară. Un singur pahar de suc de portocale proaspăt conține 50% din aportul zilnic necesar de vitamina A.
Surse: HealthLine, Web Md, Organic Facts