Dacă ochii sunt consideraţi oglinda sufletului, zona din jurul lor poate reflecta stilul de viaţă, precum şi amprenta pe care anii au lăsat-o asupra noastră, creând un aspect inestetic. Blefaroplastia oferă o regresie de până la 10-15 ani, redând imaginea tânără, odihnită şi îngrijită a pielii, prin eliminarea excesului de grăsime.
“Căderea pleoapelor este strict legată de pierderea din elasticitate a pielii şi slăbirea muşchilor, iar pungile de grăsime se datorează atracţiei gravitaţionale. Pentru a corecta aceste defecte, se îndepărtează pielea în exces, iar la nevoie şi grăsimea suplimentară. Pentru “pungile” de sub ochi este necesară doar intervenţia de îndepărtare a excesului de grăsime, printr-o incizie în partea internă a pleoapei. În situaţia în care există un exces de grăsime şi de piele, este nevoie de o intervenţie transcutanată, prin intermediul căreia se realizează o incizie sub gene, prelungită la colţul ochiului. Grăsimea se îndepărtează sau rearanjează, muşchiul se suturează, iar pielea în exces este înlăturată” ne spune chirurgul estetician Silvia Stanculescu, medic în cadrul Spitalului Medicover.
Înainte de a lua o decizie este recomandat să discutaţi cu medicul estetician despre antecedentele medicale. Este de asemenea recomandat să se facă o consultaţie oftalmologică. Dacă suferiţi de boli cardiovasculare, diabet, hipertiroidie sau afecţiuni oftalmologice, precum glaucomul sau dezlipirea de retină, această procedură nu vă este recomandată. Aceasta poate avea loc la orice vârstă, dar se adresează mai ales persoanelor de peste 35 de ani.
Procedura are loc sub anestezie generală cu sedare intravenoasă. Astfel, pacientul adoarme, fiind scutit de disconfortul dat de intubaţia orotraheală. Ca durată, este undeva la 60 de minute, în funcţie de particularităţile pielii. Pentru stările de anxietate, este administrat un calmant oral. Persoanele fumătoare trebuie să renunţe cu minim 2 săptămâni înainte la acest obicei, pentru desfăşurarea sigură şi eficientă a procedurii. În cazul administrării unor pastile, acestea trebuie să fie aprobate de medicul dumneavoastră, pentru a evita posibilitatea unor complicaţii, precum sângerarea crescută.
“În situaţia în care excesul de piele nu există, se poate apela la blefaroplastie din motive estetice: pentru a elimina prezenţa nedorită a cearcănelor şi a “pungilor de sub ochi” care se datorează pielii extrem de subţire şi fine, dar şi din motive externe: extenuare, boală, alimentaţie defectuoasă, modificări hormonale, iritaţii ale ochilor sau modificări ponderale importante”, mai adaugă chirurgul estetician Silvia Stanculescu.
Vindecarea după acest tip de operaţie are loc în aproximativ o săptămână, timp în care sunt îndepărtate firele de sutură. Pleoapa îşi poate modifica culoarea şi chiar umfla uşor. Vederea nu este supusă unui risc, însă în primele zile e recomandat să nu fie solicitată. Activităţile fizice intense trebuie evitate cel puţin 2 săptămâni. Medicul estetician vă va sta la dispoziţie pentru orice neclaritate ori suport, atât pe durata procedurii, cât şi după.