Număr record de îmbolnăviri de febră dengue în Franța! De la începutul anului au fost înregistrate peste 1.700 de cazuri, iar autorităţile sanitare franceze sunt în alertă, mai ales că se apropiere Jocurile Olimpice.
Oamenii de știință au avertizat că jumătate din populaţia lumii ar putea fi expusă riscului de a contracta o boală cunoscută. Este vorba despre bolile transmise de ţânţari, cum ar fi malaria şi febra dengue, notează DPA/PA Media.
Din păcate, focarele de boli transmise de ţânţari, asociate cu încălzirea globală, se vor răspândi în aproape toate zonele din nordul Europei şi în alte regiuni de pe glob în următoarele decenii. Spre exemplu, cifrele publicate de Agenţia pentru Securitate Sanitară (UKHSA) au arătat că numărul cazurilor de malarie a depășit pragul de 2.000 pentru prima dată în peste 20 de ani.
Și în Franța, situația este critică: „De la 1 ianuarie 2024, 1.679 de cazuri de febră dengue au fost importate în Franţa continentală, faţă de 131 în 2023 în aceeaşi perioadă”, a declarat directorul general al Sănătăţii, dr. Grégory Emery.
„Ceea ce observăm în Franţa este o oglindă a ceea ce se întâmplă în Antile şi mai larg în regiunea Americii Latine şi a Caraibilor”, unde febra dengue circulă de la începutul anului „la niveluri niciodată atinse până acum”, a precizat și directoarea generală a Sănătăţii Publice Franţa, dr. Caroline Semaille, scrie Digi24.
Pe întreg globul, numărul cazurilor de febră dengue raportate la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a crescut de opt ori în ultimele două decenii. De la 500.000 în 2000 la peste cinci milioane în 2019.
În multe orașe din Europa, precum Franţa, Italia şi Spania, ţânţarii purtători de virus dengue au făcut ravagii. Cercetătorii au declarat că, în cazul în care încălzirea globală va putea fi limitată la 1 grad Celsius peste valorile din perioada preindustrială, atunci populaţia cu risc de malarie şi febră dengue ar putea creşte cu încă 2,4 miliarde până în anul 2100. De asemenea, 4,7 miliarde de persoane ar putea fi afectate de febră dengue şi malarie până la sfârşitul secolului.
Sursa foto: freepik