Hashimoto este o boală autoimună în care sistemul imunitar produce anticorpi ce atacă glanda tiroidă. Aceasta evoluează progresiv și simptomele se agravează în timp. Astfel, glanda tiroidă nu mai este capabilă să secrete hormoni tiroidieni, afecţiune numită hipotiroidism.
Din fericire, cu un tratament medicamentos luat corect și un regim de viață centrat pe nevoile tiroidei se pot obține rezultate foarte bune în reducerea simptomelor neplăcute date de hipotiroidism. În caz contrar, tiroidita Hashimoto poate duce la complicaţii precum infertilitate, accident vascular cerebral, ateroscleroză, infarct, naştere prematură, depresie postpartum, cancer de tiroidă sau colorectal.
Citește și: Se vindecă sau nu tiroidita autoimună Hashimoto?
Din păcate, tiroidita Hashimoto nu dă semne decât foarte târziu, când hormonii tiroidieni nu mai sunt secretați corespunzător și se instalează hipotiroidismul.
Totuși, această afecțiune poate fi depistată mai devreme, prin evaluarea anticorpilor tiroidieni și a gradului de inflamație în corp. Când glanda este afectată și apare hipotiroidismul, pot apărea simptome precum:
Citește și: Care sunt cauzele tiroiditei Hashimoto și cum se tratează
În cazul copiilor, semnele clinice de hipotiroidie care ar trebui să alarmeze părinții și să grăbească adresarea către un specialist endocrinolog sunt:
Pentru că simptomele tiroiditei Hashimoto sunt similare altor afecţiuni, este important să te adresezi medicului, pentru un diagnostic corect şi un tratament adecvat.
Citește și: Cea mai bună sare pentru tiroidă. Costă doar 2,5 lei punga de 1 kilogram
Sursele naturale de iod generează echilibru pentru tiroidă. Menționăm aici algele, peștele și fructele de mare, ouăle. Dacă aceste ingrediente se regăsesc constant în alimentația noastră, nu e nevoie de suplimente de iod, mai ales că în România se folosește sare iodată.
Introduceți zilnic în alimentația voastră pește pescuit de apă sărată, midii, stridii, scoici, creveți pescuiți, sepie și caracatiță, dar și alge – cele mai comune preparate sunt salata de alge și chipsurile coapte de alge.
Tonul, sardinele, ouăle, nucile de Brazilia și leguminoasele sunt și ele alimente care nu trebuie să lipsească din meniul pentru tiroidă, fiind surse excelente de seleniu.
Atenție, nu luați suplimente cu seleniu în afecțiunile de tiroidă fără să aveți recomandarea medicului și o dozare clară în sânge, pentru a evita supradozajul!
Citește și: Alimentul de post care dereglează tiroida. Nu îl consuma în exces dacă ai deficit de iod
Zincul este un alt mineral esențial pentru buna funcționare a tiroidei. Îl găsim în stridii și scoici, carne de vită și curcan/pui crescut la sol.
Organele conțin surse semnificative de vitamina B12 și acid lipoic și pot fi introduse ocazional în alimentație, fără a face însă abuz. Aici menționăm în special ficatul de vițel, pipotele și inimile de curcan.
Consumați multe legume – ardei, roșii, dovlecei, vinete, fasole păstăi, mazăre păstăi, anghinare, bame, cartofi albi sau mov, ceapă, ciuperci, creson, dovleac, gulie, linte, lobodă, ștevie, leuștean, pătrunjel, măcriș, morcovi, năut, păstârnac, pătrunjel, praz, ridichi, salate, sparanghel, țelină, sfeclă, zucchini, bok choy.
Nu ocoliți nici fructele, dar evitați piersicile și căpșunile. Din categoria cerealelor fără gluten sunt indicate amaranth, hrișcă, orez, porumb, quinoa.
Puneți accent pe proteine – pește de apă sărată de captură, vită, vânat, carne de pasăre crescută la sol, ouă ecologice, fructe de mare pescuite, ficat de vită și organe de la animale crescute la sol.
La categoria lactate, optați pentru versiuni cu 3-5% grăsime, iaurt de capră, brânză proaspătă de capră sau oaie. Pentru pofta de dulce puteți alege curmale, smochine și prune uscate la aer.
Citește și: Când ne îngrășăm cu adevărat de la tiroidă?
Pentru a evita complicațiile, se recomandă consumul de moderație de alimente crucifere – kale, varză, conopidă, broccoli și varză de Bruxelles. Mai ales dacă ai deficiență de iod te vor afecta aceste alimente, care ar trebui consumate gătite și în cantități moderate, fără a fi mâncate zilnic.
În categoria substanțelor goitrogene intră și derivatele de soia, care și ele trebuie consumate cu moderație în afecțiunile de tiroidă, având efecte secundare potențate negativ de lipsa iodului în alimentație.
Alte alimente bogate în substanțe goitrogene sunt: tofu, tempeh, edamame, cartof dulce, piersici, mei, sâmburi de pin și arahide. Toate trebuie consumate cât mai rar în afecțiunile de tiroidă și meiul trebuie evitat complet.
Pentru a evita constipația, alege să consumi circa 800-1.000 de grame de legume și fructe pe zi pentru a-ți acoperi necesarul de fibre și glucide sănătoase. Legumele trebuie să fie atât crude, cât și gătite, pentru un plus de confort digestiv.
Iar pentru a preveni acumularea kilogramelor, este indicată o dietă controlată caloric, care prioritizează aportul corect de proteine și glucide cu absorbție moderată, împreună cu un program coerent de sport.
Citește și: 8 boli care ți se citesc în privire. Ce semne dau ochii când ai un AVC sau probleme cu ficatul ori tiroida