Afectiune putin bagata in
seama, boala celiaca afecteaza o multime de oameni fara ca acestia
sa fie constienti de suferinta pe care o au. Desi sistemul lor
imunitar reactioneaza violent la ingestia de alimente bogate in gluten, precum painea sau
pastele, ei nu stiu ca aceste simptome insumeaza o boala, in
termeni medicali – enteropatia glutenica.
Persoanelor suferind de aceasta boala le este afectat intestinul
subtire, unde apar leziuni care perturba procesul de digestie. In
felul acesta, organismul nu mai poate absorbi nutrienti esentiali,
ceea ce duce intr-un final la anemie, osteoporoza, iar in cazuri
mai severe, la cancer de colon.
Conform statisticilor, jumatate de milion de britanici sufera de
aceasta boala nediagnosticata, in principal medicii fiind cei care
ii duc pe acestia pe piste gresite. „Boala celiaca este adesea
ultimul lucru la care se gandesc medicii”, sustine David Sanders,
consultant gastroenterolog, adaugand ca „in trecut s-a crezut ca
este o afectiune rar intalnita, caracteristica mai mult copiilor.
Cu toate acestea, in ultimii zece ani s-a dovedit ca 1 din 100 de
adulti sufera de ea.”
Simptome
Cele ma frecvente semne de boala sunt instalarea unei stari de
oboseala, pierderea inexplicabila (sau cresterea) in greutate,
diareea, dureri in abdomenul
inferior, balonare si arsuri agstroesofagiene dupa mese. In unele
cazuri pot sa apara ulceratii bucale sau dermatite herpetiforme
(basicute mici pe brate).
Cu ce este confundata
Din cauza simtpomelor care creeaza confuzie, de multe ori boala
celiaca este confundata cu anemia sau sindromul colonului iritabil
si tratata ca atare. Studiile arata ca 5% dintre persoanele
diagnosticate cu sindromul colonului iritabil sufera, de fapt de
boala celiaca. „Anemia este adesea un simptom
al bolii, insa medicii se limiteaza la aceasta si le recomanda
pacientilor ca consume mai mult fier”, mai explica dr.
Sanders.
Testul corect
Pentru a nu fi diagnosticat gresit, caz in care boala avanseaza
putand fi fatala, cere medicului un test de sange pentru a
evidentia anticorpii TTG si EMA. Acestia apar ca raspuns la
ingestia de gluten.
Citeste si:
Alergiile si intolerantele alimentare