„Boala cu o mie de fețe”, pericolele care pot apărea dacă este lăsată netratată

Boala Lyme este o boală transmisă omului prin mușcătura de căpușă, dacă această este infectată cu bacteria Borrelia burgdorferi.
  • Publicat:
„Boala cu o mie de fețe”, pericolele care pot apărea dacă este lăsată netratată
„Boala cu o mie de fețe”, pericolele care pot apărea dacă este lăsată netratată

Boala Lyme sau borelioza este o boală infecțioasă gravă transmisă omului prin mușcătura de căpușă, dacă această este infectată cu bacteria Borrelia burgdorferi. Această boală este numită și “boala cu o mie de fețe” deoarece simptomele ei pot fi ușor confundate cu simptomele altor boli și pot include chiar și afectarea sistemului nervos, a celui muscular, pot apărea paralizii, imposibilitate de coordonare motorie sau chiar dificultăți de vorbire. De reținut este că ea nu se transmite de la o persoană la alta, iar riscul de a dezvolta boala Lyme depinde de expunerea fiecărei persoane la contactul cu capușa infectată. Infecția este transmisă în cazul în care căpușa stă atașată de corpul uman cel puțin 36 ore. De aceea este foarte important să ne autoexaminăm și să îndepărtăm căpușa, astfel încât să nu-I zdrobim capul, în cel mai scurt timp posibil.

Perioada de incubație a bolii, adică perioada dintre mușcătură și momentul apariției simptomelor, este în general de 7-14 zile, dar poate varia foarte mult: de la câteva zile până la luni sau chiar ani. Simptomele și gravitatea lor pot varia de la o persoană la alta. Există trei stadii ale bolii, dar nu toți cei infectați trec prin toate stadiile.

Dr. Laura Panait – medic de famile cu competență ultrasonografie generală, ne-a explicat cum se manifestă boala în fiecare stadiu, dar și care sunt pericolele care pot apărea dacă este lăsată netratată.

Dr. Laura Panait - medic de famile cu competență ultrasonografie generală
Dr. Laura Panait – medic de famile cu competență ultrasonografie generală

CSID: Pentru început, aș vrea să ne spuneți care sunt semnele și simptomele bolii Lyme, în fiecare stadiu al bolii.

Dr. Laura Panait: Stadiul 1 al bolii este reprezentat de infectia localizată. Primul lucru pe care îl vom observa este eritemul migrator, o erupție urticariană circulară, cu aspect caracteristic: o zona roșie în centru, înconjurată de o zonă de piele de culoare normală. La rândul ei aceasta este înconjurată de o nouă zonă roșie care se poate extinde. Practic, erupția apare la locul mușcăturii și are aspect de țintă.

De cele mai multe ori erupția nu este însoțiță și de alte simptome precum durerea sau mâncărimea.

Ea poate să apară chiar și la o lună de la momentul mușcăturii și poate persista între 3-5 săptămâni

Pe lângă acest eritem, pot să apară și simptome pe care le întâlnim de obicei la gripă: stare generală alterată, durere de cap, febră, dureri musculare, inflamarea ganglionilor.

Lipsa tratamentului corespunzător în acest stadiu duce la avansarea bolii în stadiul următor.

În stadiul 2, infecția se răspândește în organism prin vasele de sânge și poate afecta diverse organe și sisteme. De exemplu, eritemul migrator poate să apară în altă parte, departe de locul mușcăturii de căpușă, tocmai de aceea i se spune “migrator”. Simptomele pot include febră prelungită, oboseală accentuată, stare generală modificată. În acest stadiu afectarea sistemului nervos poate fi ușoară sau severă cu simptome precum: iritabilitate, tulburări de somn, alterarea memoriei, pareze și parestezii faciale sau la nivelul membrelor, dar și alterarea văzului, auzului sau encefalită. Este afectată și inima, apar tulburări de ritm cardiac (ex. palpitații, tahicardie, miocardită, pericardită, cardiomiopatie). Și mușchii și articulațiile suferă, apar dureri musculare, tumefacții și dureri articulare cu caracter migrator. Ganglionii se inflamează, apar tuburări de vedere, conjunctivită. Această infecție poate afecta și ficatul și declanșa hepatita.

Stadiul 3 se poate instala la distanță de luni sau chiar ani de la momentul mușcăturii. Este stadiul cel mai grav în evolutia bolii Lyme, cu simptome mult mai severe decât cele din stadiul 2.

Artrita cronică Lyme – este considerată principala caracteristică a acestui stadiu și se manifestă prin afectarea persistentă a articulațiilor mari (ex: cot, genunchi). Articulațiile sunt inflamate, cu acumulare de lichid și durerea este foarte intensă.

În acest stadiu apar leziuni la nivelul pielii mâinilor și a picioarelor, dureri musculare intense, tulburări vizuale, nevrită optică, keratită sau conjunctivită.

La nivelul sistemului nervos central boala își face simțită prezența prin dureri de cap, tulburări de memorie și concentrare, stări de confuzie, hemipareze, tulburări de echilibru și de mers, polineuropatii, dar și manifestări psihice (depresii, anxietate, demență, etc)

Nici afectarea cardiacă nu este de ignorat, apar miocardite, pericardite, tulburări de ritm și palpitații. 

CSID: Simptomele diferă la copii și adulți? Care ar fi diferențele?

Dr. Laura Panait: Simptomele și semnele diferă de la o persoană la alta, însă nu sunt diferențe majore în ceea ce privește vârsta. De remarcat este faptul că leziunea specifică, eritemul, poate să nu fie prezentă sau poate să treacă neobservată. De asemenea, este posibil să predomine simptomatologia caracteristică gripei. Aceste aspecte pot și întâlnite atât la copii, cât și la adulți.

Ca particularitate în ceea ce priveste segmente de vârstă, boala Lyme este mai des întâlnită la copii deoarece aceștia petrec mai mult timp acolo unde pot fi prezente căpușele, adică în iarbă.

CSID: Cum se face diagnosticul pentru boala Lyme? Ce analize și teste sunt necesare?

Dr. Laura Panait: În acest moment dezvoltarea medicinei ne ajută foarte mult să scăpăm de complicațiile bolilor prin depistarea precoce. Acest lucru este valabil și în cazul bolii Lyme.

Există teste rapide, ce pot fi făcute oriunde, chiar și în confortul casei. Acestea detectează anticorpii Imunoglobulinei M (IgM), soldații pe care organismul îi trimite la luptă împotriva bacteriei Borellia, dintr-o picătură de sânge, cu rezultat în doar 10 minute. Atenție însă, aceasta testare se poate face între 2 și 6 săptămâni de la mușcătura de căpușă, asta pentru ca anticorpii specifici să aibă timp să apară.

Depistată precoce, infecția cu Borellia burgdorferi poate fi tratată cu antibiotice, recomandate de medic, în doar 10-14 zile.

De asemenea, se pot face teste atât pentru faza acută, cât și pentru faza cronică, pentru anticorpii Borellia IgM, respectiv anticorpii Borellia IgG, din sânge obținut prin puncție venoasă (recoltare sânge venos). Însă având în vedere că există și varianta de teste ce pot fi făcute în confortul casei, cu precizie de laborator si rezultat rapid, se poate apela cu încredere la ele, astfel boala poate fi depistată în timp util.

O alta analiză pe care o putem face este analiza căpușei extrase de pe piele. Acest lucru se face într-un laborator și ne arată dacă insecta era sau nu infectată cu bacteria Borellia.

CSID: Ce complicații pot apărea dacă este lăsată netratată?

Dr. Laura Panait: După depășirea fazei de infecție localizată, infecția se răspândește în tot corpul cee ace produce consecințe asupra sistemului nervos central, osteomuscular, vizual, cardiovascular, dar și asupra pielii.

CSID: Poți duce o viață normală dacă ai boala lyme?

Dr. Laura Panait: Este important de știut că dacă este descoperită la timp, mai ales în stadiul inițial, boala poate fi tratată cu antibiotic (la recomandarea medicului specialist).

Tratamentul luat la timp nu permite ca organele si sistemele țintă (sistemul nervos-central, cardiovascular, osteomuscular, etc) să fie afectate. În momentul în care a fost depășită faza incipientă și s-a neglijat tratamentulul, boala Lyme are consecințe invazive asupra organismului. Din acest motiv este necesară testarea din timp, chiar și la cea mai mică suspiciune și impus tratament de urgență atunci când avem rezultat pozitiv.

CSID: Se vindecă? Poate fi o boală recurentă?  

Dr. Laura Panait: Boala Lyme poate fi tratată cu succes în stadiile incipiente cu un tratament cu antibiotic prescris de medic în funcție de stadiul bolii. Ulterior însă, chiar dacă ea a fost tratată, este posibil ca unele simptome să persiste chiar și după încheierea tratamentul, iar asta se numește “sindromul bolii Lyme post-tratament”.

Foto: envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult