Amnezie anteretrogradă este o formă de pierdere a memoriei care face dificilă formarea unor noi amintiri. Aceasta este deseori cauzată de leziuni ale creierului sau inflamație craniană din cauza unor accidentări. Această afecțiune poate fi ținută sub control prin anumite exerciții specifice pentru memorie.
Există două tipuri de amnezie sau pierdere a memoriei:
Amnezia anteretrogradă – atunci când creierul nu poate stoca noi informații, după evenimentul care cauzat amenzia. Deseori, cei afectați nu își pot aminti evenimente recente – de exemplu, ce au mâncat la micul dejun – însă își amintesc cu ușurință evenimentele dinaintea evenimentului
Amnezia retrogradă – atunci când o persoană nu își mai poate aminti nimic din ce s-a întâmplat înainte de evenimentul care a cauzat amnezie, însă poate forma amintiri noi.
Amnezia anteretrogradă este mult mai comună decât cea retrogradă, spune medicul neurolog Jacob Hascalovici, pentru Insider. Expertul adaugă că nu toți cu amnezie anteretrogradă își vor reveni complet, însă această afecțiune poate fi tratată și uneori e temporară.
Amnezia anteretrogradă apare atunci când regiunea creierului cunoscută ca hipocamp este afectată.
Hipocampul este situat în lobul temporar interior și joacă un rol important în stocarea pe termen lung a noilor amintiri. Alte zone din apropierea hipocampului pot fi, de asemenea, deteriorate.
Potrivit medicului neurolog citat, cele mai comune simptome sunt:
Amnezia anteretrogradă poate apărea subit sau se poate dezvolta în timp, potrivit medicului. Toate cauzele au legătură însă cu o deteriorare a creierului. Iată care sunt cele mai comune:
Expertul spune că anumite obiceiuri pe care le ai sau alți factori pot crește riscul de apariție a amneziei anterertrogradă. Aceștia sunt:
Nu există un leac pentru amnezia anteretrogradă, însă simptomele pot fi tratate. Tratamentul include: ergoterapie (terapie ocupațională), exerciții de antrenare a memoriei, vitamina B1, în caz de deficiență.
O altă metodă de tratament numită „înregistrate vizuală a vieții” – presupune folosirea unei camere de filmat în permanență pentru a captura viața de zi cu zi. Oamenii de știință au observat că atunci când o persoană cu amnezie anteretrogradă urmărește videoclipurile, acest lucru îl ajută să-și amintească.
De asemenea, persoanele afectate se pot baza pe tehnologie pentru a le ușura viața, cum ar fi setarea unor alarme sau folosind aplicații pentru memorie.